 |
 |
 |
|
 |
|
Zobacz poprzedni temat
:: Zobacz następny temat
|
Wiadomość |
Autor |
|
 |
Forumowa książka kucharska
tak jak w temacie
ten przepis podała w RwT Ewel
sałatka grecka: kapusta pekińska, kukurydza, ogórek świeży, pomidorki, ser feta, sos sałatkowy grecki i tym razem chcę dodać kiełki sojowe. Czasem dorzucam czerwoną fasolkę Sprawdziłam, że groszek nie za bardzo pasuje I jak ktoś lubi, można dodać oliwki
Ostatnio zmieniony przez Caellion dnia Pon 19:41, 19 Sty 2009, w całości zmieniany 1 raz
|
|
_________________ FUS forever
sis - Sevir :**
... i dopiero wtedy stało się światło
"you are still terribly afraid to be hurt, your imaginary sadism shows that. so afraid to be hurt that you want to take the lead and hurt first." "Only with you, eternity wouldn't be boring."
Wysłany:
Pon 17:33, 19 Sty 2009 |
|
Caellion
Dziekan Medycyny


Dołączył: 21 Gru 2008
Pochwał: 15
Posty: 5591
Miasto: Bełchatów/łódź
|
Powrót do góry |
 |
|
 |
|
 |
Ewel :mrgreen:
ja poszukam coś ciekawego i też coś dam :)
|
|
Wysłany:
Pon 18:54, 19 Sty 2009 |
|
Madlen
Onkolog


Dołączył: 21 Gru 2008
Pochwał: 4
Posty: 3092
|
Powrót do góry |
 |
|
 |
Ja jestem mięsożerna, więc mogę służyć sałatką z kurczakiem:
SOS:
1. Pierś kurczakowa ugotowana (może być wyjęta z rosołu) i pokrojona w kostkę
2. Majonez
3. Śmietana (kwaśna - 12 - 18%)
4. Cytryna
Merdamy majonez z niewielką ilością śmietany (nie podaję proporcji, bo majonezy mają różną gęstość, a chodzi o to by sos był nie za gęsty, ale i żeby nie zrobił się kompletnie zupowaty.) i dodajemy cytrynę do smaku. UWAGA - należy próbować, koniecznie bokiem języka - na czubku inaczej odczuwa się smak cytryny. Wrzucamy do tego pokrojoną (ugotowaną) pierś kurczaka i możemy przechowac w lodówce, aż do podania na stół.
RESZTA:
1. Kapusta pekińska
2. Pomidory
3. Pieczarki
Kapustę - wiadomo - na drobno i do salaterki, do tego pokrojone pomidory i surowe (!) pieczarki, drobno pokrojone (nie miazga, plasterki, ale cienkie). Pieczarek nie za dużo - co kto lubi.
Wymerdać.
Na stół podaje się osobno(!) kapustę i osobno sos, polewa się sosem dopiero na talerzu.
Smacznego :)
Jak ktoś wypróbuje, poprosze o ocenę :D
|
|
_________________
Codziennie budzę się piękniejsza, ale dziś to już chyba
przesadziłam...
Wysłany:
Pon 19:26, 19 Sty 2009 |
|
lizbona
Diabetolog


Dołączył: 21 Gru 2008
Pochwał: 8
Posty: 1682
|
Powrót do góry |
 |
|
 |
jajecznica studencka
składniki:
- 3 jajka
- 1 cebula
- sól
- 2 plasterki sera żółtego
- pieprz
- czosnek w proszku
- oregano
- olej
Jak zrobić?
Rozgrzewamy olej na patelni, kroimy w kosteczkę cebulę, wrzucamy na patelnię i czekamy aż się zeszkli. Następnie, może być w miseczce rozbijamy jajka, wrzucamy ser pokrojony w kostkę, solimy, dajemy pieprz, czosnek i oregano, wedle uznania i to na rozgrzaną patelnię i mieszamy.
Finito
Wygląd
|
|
_________________ Toaroraptorus vel Szpon Sprawiedliwości
Bywają rozstania niezależne od dwojga.Bolesne bo żadne go nie chce.
Wysłany:
Sob 23:56, 24 Sty 2009 |
|
ToAr
(prze)Biegły Rewident

Dołączył: 19 Gru 2008
Pochwał: 63
Posty: 11254
|
Powrót do góry |
 |
|
 |
Jestem wegetarianką więc, będzie wegetariańsko:
-1 sałata lodowa
-1czerwona cebula,
-1 puszka groszku
-2 średniej wielkości pomidory,
-1-2 puszki tuńczyka,
-1 zielony ogórek
-czosnek(wdług własnego uznania)
-i wszystkie warzywa na jakie macie ochote
-majonez,
-sól, pieprz :)
Wszystko rwiemy,kroimy,wrzucamy, doprawiamy, mieszamy i jemy
Smacznego :)
|
|
_________________
"Jeśli reguł moralności nie nosisz w sercu, nie znajdziesz ich w książkach..."
"... miłość po prostu jest. Bez definicji. Kochaj i nie żądaj zbyt wiele. Po prostu kochaj.."-Paulo Coelho
"Miłość prawdziwa zaczyna się wtedy, gdy niczego w zamian nie oczekujesz..."-Antoine de Saint-Exupéry
Wysłany:
Sro 21:31, 11 Lut 2009 |
|
minnie
Student medycyny


Dołączył: 24 Gru 2008
Posty: 62
Miasto: Szczecin
|
Powrót do góry |
 |
|
 |
No to skoro obiecałam to zacznijmy spokojnie od prostej sałateczki ;)
Prosze się nie obrażać w jaki sposób tłumaczę proste czynności kulinarne, ale spotkałam się już z takimi pytaniami, że staram się im zapobiec ;)
Sałatka z tortellini
1 op. tortellini z szynką parmeńską lub serem (opcja dla wegetarian :) )
1 ogórek zielony wężowy (taki długi :P) obrany i bez gniazda nasiennego
1 duży por - biała część
pół pęczka kopru (mowa tu o normalnej wielkości pęczku a nie jakiś supermarketowych odpadach)
majonez
1. tortellini gotujemy wg. przepisu, byle się nie rozgotowało i nie posklejało
2. ogórek kroimy na małą kosteczkę - "sześcian" o boku 3 mm.
3. por kroimy na takąż samą małą kosteczkę.
4. koper siekamy drobno
5. wszystkie składniki mieszamy delikatnie z majonezem oraz przyprawiamy pieprzem.
SMACZNEGO
|
|
_________________
POLSKA! BIAŁO-CZERWONI!
Wysłany:
Czw 18:45, 19 Mar 2009 |
|
Syśka
Reumatolog


Dołączył: 16 Lut 2009
Pochwał: 15
Posty: 2076
|
Powrót do góry |
 |
|
 |
|
lizbona
Diabetolog


Dołączył: 21 Gru 2008
Pochwał: 8
Posty: 1682
|
Powrót do góry |
 |
|
 |
Lizbona to jest cudne ^^ czuje że minęłam się z powołaniem
z mojej strony polecam przepisy Nigelli Lawson, przeważnie szybkie i proste zawsze dobrze wychodzą ;)
moje ulubione to Muffinki z czekoladą:
Składniki:
1 ¾ szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody, 2 łyżki stołowe dobrej jakości kakao, ¾ szklanki cukru pudru, szklanka czekoladowych groszków(może być też zwykła gorzka czekolada połamana na drobne kawałki), 1 szklanka mleka, ⅓ szklanki oleju, 1 jajko, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Potrzebny sprzęt:
papierowe foremki do muffinek
Ustaw piekarnik na ok. 180°C
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i szklankę czekoladowych guziczków włóż do dużej miski. Wszystkie leiste składniki włóż do dzbanuszka. Zmieszaj mokre i suche składniki razem, pamiętając, że im więcej grudek,tym lepsze muffinki. Wypełnij masą foremki i posyp pozostałymi guziczkami. Piecz przez 20 min. lub do czasu, aż, muffinki urosną i ściemnieją.
inne przepisy na:
http://nigella-ucztuje.blogspot.com
|
|
Wysłany:
Pon 21:52, 06 Kwi 2009 |
|
Klara
Student medycyny

Dołączył: 30 Mar 2009
Posty: 29
Miasto: Gdynia
|
Powrót do góry |
 |
|
 |
|
Tom
Stażysta


Dołączył: 04 Mar 2009
Posty: 133
Miasto: Warszawa
|
Powrót do góry |
 |
|
 |
Pyszne nadzienie do wafli
1 1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 szklanka mleka w proszku
3-4 łyżki kakao do ciast (takie gorzkie)
1 kostka margaryny
1/2 szklanki mleka
wszystko gotujecie razem aż zawrze, mleko w proszku przesiać najlepiej, później studzicie.
Dla lepszego smaku można dodać 3 łyżki nutelli ze słoika
To rozsmarowujecie na waflach, starcza na około 6 warst
|
|
_________________ Toaroraptorus vel Szpon Sprawiedliwości
Bywają rozstania niezależne od dwojga.Bolesne bo żadne go nie chce.
Wysłany:
Sob 19:04, 15 Sie 2009 |
|
ToAr
(prze)Biegły Rewident

Dołączył: 19 Gru 2008
Pochwał: 63
Posty: 11254
|
Powrót do góry |
 |
|
 |
To i ja coś dodam. Jest to jedna z moich ulubionych sałatek (zaraz po greckiej), bo jest pyszna i bardzo szybko się ją robi.
Porcja mega wypas (rodzinka 6 osobowa :D)
Składniki
1 kapusta pekińska
1 puszka kukurydzy
1 puszka groszku
1 puszka czerwonej fasoli
przyprawy
majonez
Sposób przygotowania:
Kapustę drobno kroimy, groszek i kukurydzę odsączamy w wrzucamy do pokrojonej pekinki, a czerwoną fasolę odsączamy, płuczmy 2 razy (żeby pozbyć się koloru, który pofarbuje całą sałatkę).
Całość przyprawiamy. Ja używam sosów: koperkowo-ziołowy i włoski, ale na sucho. Jak zwykłą przyprawę.
Całość mieszamy i na chwilę przed podaniem dodajemy majonez!
Dla mnie pycha!
|
|
_________________
Banner od Jeanne
Wysłany:
Sob 23:05, 15 Sie 2009 |
|
bozenka21
Urolog


Dołączył: 12 Lut 2009
Pochwał: 10
Posty: 2404
Miasto: Gdańsk
|
Powrót do góry |
 |
|
 |
Kolejna dobra rzecz ;)
500 g makaronu
7-8 pomidorów
4 papryki (czerwona i żółta)
szczypiorek
6 ząbków czosnku
1 por
pieprz, sól, przeprawy: tymianek, oregano i co kto lubi
żółty ser
olej
masło
a więc makaron gotujemy w osolonej wodzie.
na patelni na oleju zeszklamy pora (talarki), a później cebulę (talarki lub kostka), następnie dodajemy czosnek, pomidory, paprykę (kostka) i 2-3 łyżki masła/margaryny, całość dusimy 4 minuty
Później dajemy makaron ugotowany posypujemy roztarty żółtym serem i szczypiorkiem i szczelnie zamykamy, tak smażymy 5-6 minut.
Voila!
Dodano 2 minut temu:
P.S.
Ja jeszcze dodaję jak jest makaron trochę śmietany 12% lub 18%
|
|
_________________ Toaroraptorus vel Szpon Sprawiedliwości
Bywają rozstania niezależne od dwojga.Bolesne bo żadne go nie chce.
Wysłany:
Wto 18:07, 18 Sie 2009 |
|
ToAr
(prze)Biegły Rewident

Dołączył: 19 Gru 2008
Pochwał: 63
Posty: 11254
|
Powrót do góry |
 |
|
 |
Rozumiem, że nie ograniczamy się tylko i wyłącznie do sałatek, które na razie górują?
Ja zapodam więc przepis na Ciasto Marchewkowe. Jeśli nikt jeszcze nie jadł, to proszę nie zrażać się po nazwie, bo jest naprawdę przepyszne.
Składniki:
4 całe jaja
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki oleju
2 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
0.5 szklanki rodzynek
2 łyżeczki cynamonu
4 duże marchewki/2 szkl. startej marchewki (bez soku)
Sposób przygotowania:
Utrzeć jajka z cukrem i dodać pozostałe składniki. Wylać ciasto do natłuszczonej* formy. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. godzinę.
*można także użyć papieru do pieczenia.
co do rodzynek- najlepiej zalać je wcześniej wrzątkiem,a następnie wysuszyć.
To na tyle.
|
|
_________________ maagdaa - bliźniacza sis :*
TurboBezbłędnieNiewiadomaSeksiŁacina by Gusq & whatever
diagnoza choroby: Pyczomania | wraz z Luthien15
Zadaj pytanie, a whatever z pewnością na nie odpowie
Wysłany:
Nie 21:19, 23 Sie 2009 |
|
whatever
Reumatolog


Dołączył: 03 Cze 2009
Pochwał: 5
Posty: 2072
|
Powrót do góry |
 |
|
 |
Rissoto z kurczakiem
:arrow: cebulka,
:arrow: czosnek,
:arrow: olej,
:arrow: ryż,
:arrow: papryka,
:arrow: kukurydza,
:arrow: groszek,
:arrow: pierś kurczaka,
:arrow: 2 pomidory,
Pokrojoną w kosteczkę cebulkę i czosnek wrzucamy na olej. Czekamy aż się zeszkli. rzucamy ryż na zeszkloną cebulkę z czosnkiem i lekko podsmażamy ale nie palimy. Następnie wrzucamy pokrojone w grubą kostkę paprykę. Kolejno kukurydzę i groszek zielony z puszki, ilość wedle uznania, ja wsypuję około pół puszki. Zalewamy to wszystko 1/2 litra bulionu z kostki rosołowej. Na drugiej patelni wrzucamy pierś z kurczaka pokrojoną w kostki, którą wcześniej solimy i pieprzymy. Ważne, żeby nie za długo, dosłownie z dwie minutki. Gdy ryż i warzywa są już prawie miękkie, a w zasadzie takie po włosku aldente, wrzucamy kurczaka i dwa obrane ze skórki pomidory pokrojone w grubą kostkę, ok 2cm. Wszystko razem dusimy jeszcze z 2 min. Pamiętajcie, aby często mieszać, bo jak nie to przylepi się do patelni, jak ryż wchłonie bulion to podlewać wodą.
|
|
_________________ Toaroraptorus vel Szpon Sprawiedliwości
Bywają rozstania niezależne od dwojga.Bolesne bo żadne go nie chce.
Wysłany:
Wto 16:52, 25 Sie 2009 |
|
ToAr
(prze)Biegły Rewident

Dołączył: 19 Gru 2008
Pochwał: 63
Posty: 11254
|
Powrót do góry |
 |
|
 |
przepisy z cyklu łatwo, szybko i przyjemnie ;)
Kurczak curry na słodko
1 pierś z kurczaka
2-3 łyżki oleju
około 1/4 do 1/2 opakowania przyprawy curry
1 opakowanie rodzynek
1 łyżka miodu (opcjonalnie)
ryż (według uznania)
pierś z kurczaka pokroić w kostkę, podsmażyć mieszając czasem na oleju aż przestanie być surowa, porządnie obsypać curry, podsmażyć 3 minutki dodać rodzynki, posypać jeszcze raz porządnie curry, dodać miód (nie koniecznie) i podsmażać dalej czasem mieszając na małym ogniu aż rodzynki "napiją się" sosiku (uważać, żeby nie przypalić rodzynek)
podawać z ryżem
Spaghetti ze szpinakiem
1 opakowanie makaronu spaghetti (lub innego)
1 pierś z kurczaka
2-3 łyżki oleju
przyprawa do gyros
1 opakowanie szpinaku mrożonego (można świeży jak ktoś woli)
1 serek w pleśniowej skórce typu Brie
czosnek (według uznania, albo 1-2 ząbki przeciśniętego świeżego czosnku albo czosnek granulowany)
Kurczaka pokrojonego w drobną kostkę podsmażyć na oleju, jak przestanie być surowy porządnie obsypać gyrosem i porządnie podsmażyć
W tym czasie mrożony szpinak w rondelku rozkruszyć i podgrzewać aż się rozmrozi, dodać czosnek i pokrojony w kostkę serek Brie, podgrzewać aż rozpuści się serek
podawać z makaronem spaghetti lub innym (makaron, na wierzch szpinak na to kurczak)
na razie tyle....
smacznego ;)
|
|
_________________
DAVID BOWIE
Wysłany:
Czw 10:53, 17 Gru 2009 |
|
le Soleil
Dermatolog


Dołączył: 20 Lis 2009
Posty: 986
|
Powrót do góry |
 |
|
|
|
 |
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|
 |