Forumowa książka kucharska
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Strona Główna -> Ostry Dyżur
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Wiadomość Autor

Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Forumowa książka kucharska

tak jak w temacie

ten przepis podała w RwT Ewel

sałatka grecka: kapusta pekińska, kukurydza, ogórek świeży, pomidorki, ser feta, sos sałatkowy grecki i tym razem chcę dodać kiełki sojowe. Czasem dorzucam czerwoną fasolkę Sprawdziłam, że groszek nie za bardzo pasuje I jak ktoś lubi, można dodać oliwki


Ostatnio zmieniony przez Caellion dnia Pon 19:41, 19 Sty 2009, w całości zmieniany 1 raz



_________________
FUS forever

sis - Sevir :**

... i dopiero wtedy stało się światło

"you are still terribly afraid to be hurt, your imaginary sadism shows that. so afraid to be hurt that you want to take the lead and hurt first." "Only with you, eternity wouldn't be boring."

PostWysłany: Pon 17:33, 19 Sty 2009
Caellion
Dziekan Medycyny
Dziekan Medycyny



Dołączył: 21 Gru 2008
Pochwał: 15

Posty: 5591

Miasto: Bełchatów/łódź
Powrót do góry




Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ewel :mrgreen:
ja poszukam coś ciekawego i też coś dam :)



PostWysłany: Pon 18:54, 19 Sty 2009
Madlen
Onkolog
Onkolog



Dołączył: 21 Gru 2008
Pochwał: 4

Posty: 3092

Powrót do góry

Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ja jestem mięsożerna, więc mogę służyć sałatką z kurczakiem:

SOS:
1. Pierś kurczakowa ugotowana (może być wyjęta z rosołu) i pokrojona w kostkę
2. Majonez
3. Śmietana (kwaśna - 12 - 18%)
4. Cytryna

Merdamy majonez z niewielką ilością śmietany (nie podaję proporcji, bo majonezy mają różną gęstość, a chodzi o to by sos był nie za gęsty, ale i żeby nie zrobił się kompletnie zupowaty.) i dodajemy cytrynę do smaku. UWAGA - należy próbować, koniecznie bokiem języka - na czubku inaczej odczuwa się smak cytryny. Wrzucamy do tego pokrojoną (ugotowaną) pierś kurczaka i możemy przechowac w lodówce, aż do podania na stół.

RESZTA:
1. Kapusta pekińska
2. Pomidory
3. Pieczarki

Kapustę - wiadomo - na drobno i do salaterki, do tego pokrojone pomidory i surowe (!) pieczarki, drobno pokrojone (nie miazga, plasterki, ale cienkie). Pieczarek nie za dużo - co kto lubi.
Wymerdać.

Na stół podaje się osobno(!) kapustę i osobno sos, polewa się sosem dopiero na talerzu.

Smacznego :)

Jak ktoś wypróbuje, poprosze o ocenę :D



_________________




Codziennie budzę się piękniejsza, ale dziś to już chyba
przesadziłam...

PostWysłany: Pon 19:26, 19 Sty 2009
lizbona
Diabetolog
Diabetolog



Dołączył: 21 Gru 2008
Pochwał: 8

Posty: 1682

Powrót do góry

Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

jajecznica studencka

składniki:
- 3 jajka
- 1 cebula
- sól
- 2 plasterki sera żółtego
- pieprz
- czosnek w proszku
- oregano
- olej

Jak zrobić?

Rozgrzewamy olej na patelni, kroimy w kosteczkę cebulę, wrzucamy na patelnię i czekamy aż się zeszkli. Następnie, może być w miseczce rozbijamy jajka, wrzucamy ser pokrojony w kostkę, solimy, dajemy pieprz, czosnek i oregano, wedle uznania i to na rozgrzaną patelnię i mieszamy.

Finito

Wygląd



_________________
Toaroraptorus vel Szpon Sprawiedliwości
Bywają rozstania niezależne od dwojga.Bolesne bo żadne go nie chce.

PostWysłany: Sob 23:56, 24 Sty 2009
ToAr
(prze)Biegły Rewident
(prze)Biegły Rewident



Dołączył: 19 Gru 2008
Pochwał: 63

Posty: 11254

Powrót do góry

Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Jestem wegetarianką więc, będzie wegetariańsko:
-1 sałata lodowa
-1czerwona cebula,
-1 puszka groszku
-2 średniej wielkości pomidory,
-1-2 puszki tuńczyka,
-1 zielony ogórek
-czosnek(wdług własnego uznania)
-i wszystkie warzywa na jakie macie ochote
-majonez,
-sól, pieprz :)
Wszystko rwiemy,kroimy,wrzucamy, doprawiamy, mieszamy i jemy
Smacznego :)



_________________
Marilyn
"Jeśli reguł moralności nie nosisz w sercu, nie znajdziesz ich w książkach..."
"... miłość po prostu jest. Bez definicji. Kochaj i nie żądaj zbyt wiele. Po prostu kochaj.."-
Paulo Coelho
"Miłość prawdziwa zaczyna się wtedy, gdy niczego w zamian nie oczekujesz..."-Antoine de Saint-Exupéry

PostWysłany: Sro 21:31, 11 Lut 2009
minnie
Student medycyny
Student medycyny



Dołączył: 24 Gru 2008

Posty: 62

Miasto: Szczecin
Powrót do góry

Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

No to skoro obiecałam to zacznijmy spokojnie od prostej sałateczki ;)
Prosze się nie obrażać w jaki sposób tłumaczę proste czynności kulinarne, ale spotkałam się już z takimi pytaniami, że staram się im zapobiec ;)

Sałatka z tortellini
1 op. tortellini z szynką parmeńską lub serem (opcja dla wegetarian :) )
1 ogórek zielony wężowy (taki długi :P) obrany i bez gniazda nasiennego
1 duży por - biała część
pół pęczka kopru (mowa tu o normalnej wielkości pęczku a nie jakiś supermarketowych odpadach)
majonez

1. tortellini gotujemy wg. przepisu, byle się nie rozgotowało i nie posklejało
2. ogórek kroimy na małą kosteczkę - "sześcian" o boku 3 mm.
3. por kroimy na takąż samą małą kosteczkę.
4. koper siekamy drobno
5. wszystkie składniki mieszamy delikatnie z majonezem oraz przyprawiamy pieprzem.

SMACZNEGO



_________________

POLSKA! BIAŁO-CZERWONI!

PostWysłany: Czw 18:45, 19 Mar 2009
Syśka
Reumatolog
Reumatolog



Dołączył: 16 Lut 2009
Pochwał: 15

Posty: 2076

Powrót do góry

Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

http://www.debbiebrownscakes.co.uk/

Wprawdzie to nie przepis, ale wydaje mi się, że warto tu zajrzeć. To strona Debbie Brown, która w przyozdabianiu tortów i ciasteczek osiągnęła mistrzostwo. :mrgreen:
W Poznaniu przy ul. Kolejowej jest hurtownia, w której można nabyć np. masę cukrową czy marcepanową, do wylepiania takich cudeniek. Są tam też specjalne przybory i wiele innych materiałów - oczopląsu można dostać.



_________________




Codziennie budzę się piękniejsza, ale dziś to już chyba
przesadziłam...

PostWysłany: Czw 18:27, 02 Kwi 2009
lizbona
Diabetolog
Diabetolog



Dołączył: 21 Gru 2008
Pochwał: 8

Posty: 1682

Powrót do góry

Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Lizbona to jest cudne ^^ czuje że minęłam się z powołaniem

z mojej strony polecam przepisy Nigelli Lawson, przeważnie szybkie i proste zawsze dobrze wychodzą ;)
moje ulubione to Muffinki z czekoladą:
Składniki:
1 ¾ szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody, 2 łyżki stołowe dobrej jakości kakao, ¾ szklanki cukru pudru, szklanka czekoladowych groszków(może być też zwykła gorzka czekolada połamana na drobne kawałki), 1 szklanka mleka, ⅓ szklanki oleju, 1 jajko, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Potrzebny sprzęt:
papierowe foremki do muffinek
Ustaw piekarnik na ok. 180°C

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i szklankę czekoladowych guziczków włóż do dużej miski. Wszystkie leiste składniki włóż do dzbanuszka. Zmieszaj mokre i suche składniki razem, pamiętając, że im więcej grudek,tym lepsze muffinki. Wypełnij masą foremki i posyp pozostałymi guziczkami. Piecz przez 20 min. lub do czasu, aż, muffinki urosną i ściemnieją.

inne przepisy na:
http://nigella-ucztuje.blogspot.com



PostWysłany: Pon 21:52, 06 Kwi 2009
Klara
Student medycyny
Student medycyny



Dołączył: 30 Mar 2009

Posty: 29

Miasto: Gdynia
Powrót do góry

Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

a oto strona skd ja bior pryepisz Ł http://www.tok.fm/TOKFM/0,89519.html



_________________

PostWysłany: Pią 21:07, 17 Kwi 2009
Tom
Stażysta
Stażysta



Dołączył: 04 Mar 2009

Posty: 133

Miasto: Warszawa
Powrót do góry

Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Pyszne nadzienie do wafli

1 1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 szklanka mleka w proszku
3-4 łyżki kakao do ciast (takie gorzkie)
1 kostka margaryny
1/2 szklanki mleka

wszystko gotujecie razem aż zawrze, mleko w proszku przesiać najlepiej, później studzicie.

Dla lepszego smaku można dodać 3 łyżki nutelli ze słoika

To rozsmarowujecie na waflach, starcza na około 6 warst



_________________
Toaroraptorus vel Szpon Sprawiedliwości
Bywają rozstania niezależne od dwojga.Bolesne bo żadne go nie chce.

PostWysłany: Sob 19:04, 15 Sie 2009
ToAr
(prze)Biegły Rewident
(prze)Biegły Rewident



Dołączył: 19 Gru 2008
Pochwał: 63

Posty: 11254

Powrót do góry

Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

To i ja coś dodam. Jest to jedna z moich ulubionych sałatek (zaraz po greckiej), bo jest pyszna i bardzo szybko się ją robi.
Porcja mega wypas (rodzinka 6 osobowa :D)

Składniki
1 kapusta pekińska
1 puszka kukurydzy
1 puszka groszku
1 puszka czerwonej fasoli
przyprawy
majonez

Sposób przygotowania:
Kapustę drobno kroimy, groszek i kukurydzę odsączamy w wrzucamy do pokrojonej pekinki, a czerwoną fasolę odsączamy, płuczmy 2 razy (żeby pozbyć się koloru, który pofarbuje całą sałatkę).
Całość przyprawiamy. Ja używam sosów: koperkowo-ziołowy i włoski, ale na sucho. Jak zwykłą przyprawę.
Całość mieszamy i na chwilę przed podaniem dodajemy majonez!
Dla mnie pycha!



_________________

Banner od Jeanne

PostWysłany: Sob 23:05, 15 Sie 2009
bozenka21
Urolog
Urolog



Dołączył: 12 Lut 2009
Pochwał: 10

Posty: 2404

Miasto: Gdańsk
Powrót do góry

Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Kolejna dobra rzecz ;)

500 g makaronu
7-8 pomidorów
4 papryki (czerwona i żółta)
szczypiorek
6 ząbków czosnku
1 por
pieprz, sól, przeprawy: tymianek, oregano i co kto lubi
żółty ser
olej
masło

a więc makaron gotujemy w osolonej wodzie.
na patelni na oleju zeszklamy pora (talarki), a później cebulę (talarki lub kostka), następnie dodajemy czosnek, pomidory, paprykę (kostka) i 2-3 łyżki masła/margaryny, całość dusimy 4 minuty

Później dajemy makaron ugotowany posypujemy roztarty żółtym serem i szczypiorkiem i szczelnie zamykamy, tak smażymy 5-6 minut.

Voila!

Dodano 2 minut temu:

P.S.

Ja jeszcze dodaję jak jest makaron trochę śmietany 12% lub 18%



_________________
Toaroraptorus vel Szpon Sprawiedliwości
Bywają rozstania niezależne od dwojga.Bolesne bo żadne go nie chce.

PostWysłany: Wto 18:07, 18 Sie 2009
ToAr
(prze)Biegły Rewident
(prze)Biegły Rewident



Dołączył: 19 Gru 2008
Pochwał: 63

Posty: 11254

Powrót do góry

Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Rozumiem, że nie ograniczamy się tylko i wyłącznie do sałatek, które na razie górują?


Ja zapodam więc przepis na Ciasto Marchewkowe. Jeśli nikt jeszcze nie jadł, to proszę nie zrażać się po nazwie, bo jest naprawdę przepyszne.

Składniki:
4 całe jaja
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki oleju
2 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
0.5 szklanki rodzynek
2 łyżeczki cynamonu
4 duże marchewki/2 szkl. startej marchewki (bez soku)

Sposób przygotowania:
Utrzeć jajka z cukrem i dodać pozostałe składniki. Wylać ciasto do natłuszczonej* formy. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. godzinę.


*można także użyć papieru do pieczenia.
co do rodzynek- najlepiej zalać je wcześniej wrzątkiem,a następnie wysuszyć.



To na tyle.



_________________
maagdaa - bliźniacza sis :*
TurboBezbłędnieNiewiadomaSeksiŁacina by Gusq & whatever
diagnoza choroby: Pyczomania | wraz z Luthien15

Zadaj pytanie, a whatever z pewnością na nie odpowie

PostWysłany: Nie 21:19, 23 Sie 2009
whatever
Reumatolog
Reumatolog



Dołączył: 03 Cze 2009
Pochwał: 5

Posty: 2072

Powrót do góry

Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Rissoto z kurczakiem

:arrow: cebulka,
:arrow: czosnek,
:arrow: olej,
:arrow: ryż,
:arrow: papryka,
:arrow: kukurydza,
:arrow: groszek,
:arrow: pierś kurczaka,
:arrow: 2 pomidory,

Pokrojoną w kosteczkę cebulkę i czosnek wrzucamy na olej. Czekamy aż się zeszkli. rzucamy ryż na zeszkloną cebulkę z czosnkiem i lekko podsmażamy ale nie palimy. Następnie wrzucamy pokrojone w grubą kostkę paprykę. Kolejno kukurydzę i groszek zielony z puszki, ilość wedle uznania, ja wsypuję około pół puszki. Zalewamy to wszystko 1/2 litra bulionu z kostki rosołowej. Na drugiej patelni wrzucamy pierś z kurczaka pokrojoną w kostki, którą wcześniej solimy i pieprzymy. Ważne, żeby nie za długo, dosłownie z dwie minutki. Gdy ryż i warzywa są już prawie miękkie, a w zasadzie takie po włosku aldente, wrzucamy kurczaka i dwa obrane ze skórki pomidory pokrojone w grubą kostkę, ok 2cm. Wszystko razem dusimy jeszcze z 2 min. Pamiętajcie, aby często mieszać, bo jak nie to przylepi się do patelni, jak ryż wchłonie bulion to podlewać wodą.



_________________
Toaroraptorus vel Szpon Sprawiedliwości
Bywają rozstania niezależne od dwojga.Bolesne bo żadne go nie chce.

PostWysłany: Wto 16:52, 25 Sie 2009
ToAr
(prze)Biegły Rewident
(prze)Biegły Rewident



Dołączył: 19 Gru 2008
Pochwał: 63

Posty: 11254

Powrót do góry

Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

przepisy z cyklu łatwo, szybko i przyjemnie ;)

Kurczak curry na słodko
1 pierś z kurczaka
2-3 łyżki oleju
około 1/4 do 1/2 opakowania przyprawy curry
1 opakowanie rodzynek
1 łyżka miodu (opcjonalnie)
ryż (według uznania)


pierś z kurczaka pokroić w kostkę, podsmażyć mieszając czasem na oleju aż przestanie być surowa, porządnie obsypać curry, podsmażyć 3 minutki dodać rodzynki, posypać jeszcze raz porządnie curry, dodać miód (nie koniecznie) i podsmażać dalej czasem mieszając na małym ogniu aż rodzynki "napiją się" sosiku (uważać, żeby nie przypalić rodzynek)
podawać z ryżem

Spaghetti ze szpinakiem
1 opakowanie makaronu spaghetti (lub innego)
1 pierś z kurczaka
2-3 łyżki oleju
przyprawa do gyros
1 opakowanie szpinaku mrożonego (można świeży jak ktoś woli)
1 serek w pleśniowej skórce typu Brie
czosnek (według uznania, albo 1-2 ząbki przeciśniętego świeżego czosnku albo czosnek granulowany)

Kurczaka pokrojonego w drobną kostkę podsmażyć na oleju, jak przestanie być surowy porządnie obsypać gyrosem i porządnie podsmażyć
W tym czasie mrożony szpinak w rondelku rozkruszyć i podgrzewać aż się rozmrozi, dodać czosnek i pokrojony w kostkę serek Brie, podgrzewać aż rozpuści się serek
podawać z makaronem spaghetti lub innym (makaron, na wierzch szpinak na to kurczak)

na razie tyle....
smacznego ;)



_________________

DAVID BOWIE

PostWysłany: Czw 10:53, 17 Gru 2009
le Soleil
Dermatolog
Dermatolog



Dołączył: 20 Lis 2009

Posty: 986

Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Strona Główna -> Ostry Dyżur Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Mapa użytkowników | Mapa tematów
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group

Czas generowania strony 0.04106 sekund, Zapytań SQL: 15