Forumowa książka kucharska
Idź do strony Poprzedni  1, 2
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Strona Główna -> Ostry Dyżur
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Wiadomość Autor

Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

No to ja może dorzucę przepis na lasange ;)
składniki
14 -16 płatów makaronu lasagne ok. 250 g
1 łyżka oliwy z oliwek
1 duża cebula, drobno posiekana
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
250 g mielonego mięsa wołowego i wieprzowego
3 łyżki stołowe przecieru pomidorowego
sól
świeżo mielony czarny pieprz
1 -2 łyżki stołowe posiekanych, świeżych ziół, takich jak rozmaryn, oregano i tymianek
200 g śmietanki
125 ml mleka
40 g świeżo utartego parmezanu
40 g masła
Sposób przygotowania
Gotujemy makaron w dużej ilości lekko osolonego wrzątku przez 2 minuty, potem płuczemy go zimną wodą i odcedzamy starannie. Odstawiamy makaron. Rozgrzewamy oliwę w garnku, dodajemy cebulę i czosnek; ogrzewamy łagodnie przez 10 min, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy mielone mięso, przecier pomidorowy, sól, pieprz oraz zioła i - jeśli trzeba - nieco wody. Przykrywamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez 30 min, mieszając od czasu do czasu.
Mieszamy w misce śmietankę, mleko i parmezan, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Układamy warstwę makaronu na dnie lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Przykrywamy warstwą sosu mięsnego, a na niej układamy kolejną warstwę makaronu i warstwę sosu śmietankowego. Układamy w ten sposób na przemian kolejne warstwy, do momentu zużycia całego makaronu i sosów. Na samym wierzchu powinna znaleźć się warstwa śmietanowa.
Kładziemy na wierzchu odrobinę masła i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C na 30-45 min, aż wierzch się zarumieni i zacznie "bąblować". Podajemy od razu.
Na stronie znalazłam też zdjęcie:

Smacznego!



_________________

maagdaa - mój prywatny rozczoch z Octoberem w ręce!
Agawa & Nigide- Mhroczne i (nie)zÓe rodzeństwo!, Nuttie Kuzynka 65 stopnia &
Wujek JigSaw.

'Nie idź za mną, bo nie umiem prowadzić. Nie idź przede mną, bo mogę za tobą nie nadążyć. Idź po prostu obok mnie i bądź moim przyjacielem.'

PostWysłany: Pią 14:09, 18 Gru 2009
maybe_55
Dziekan Medycyny
Dziekan Medycyny



Dołączył: 18 Paź 2009
Pochwał: 39

Posty: 7635

Powrót do góry




Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

To ja może też coś dodam.
Potrzebne:
-kiełbasa (może być chłopska)
-drobne plasterki sera/ starty
- chleb
-koncentrat pomidorowy
(wszystkie składniki daję na 'oko'. w zależności od potrzeb :D)

Kiełbache kroimy w prążki, wrzucamy na patelnię z rozgrzanym masłem/margaryną. W tzw między-czasie kroimy chleb w paski/kwardaciki. Po zarumienieniu kiełbasy dodajemy koncentratu (można dodać wody w razie zbyt gęstej papy) i chleb. Na koniec dodajemy sera, żeby to wszystko się połaczyło jakoś. Doprawiamy i gotowe.
Wygląd nie jest może atrakcyjny, ale mnie smakuje :D



_________________
"Nie widziała cię już od miesiąca,
I nic. Jestem może bledsza,
trochę śpiąca, trochę bardziej milcząca,
lecz widać można żyć bez powietrza!"

PostWysłany: Pią 17:23, 18 Gru 2009
Immortal
Toksykolog
Toksykolog



Dołączył: 13 Kwi 2009

Posty: 1542

Powrót do góry

Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Re: jajecznica studencka

ToAr napisał:
składniki:
- 3 jajka
- 1 cebula
- sól
- 2 plasterki sera żółtego
- pieprz
- czosnek w proszku
- oregano
- olej

Jak zrobić?

Rozgrzewamy olej na patelni, kroimy w kosteczkę cebulę, wrzucamy na patelnię i czekamy aż się zeszkli. Następnie, może być w miseczce rozbijamy jajka, wrzucamy ser pokrojony w kostkę, solimy, dajemy pieprz, czosnek i oregano, wedle uznania i to na rozgrzaną patelnię i mieszamy.

Finito

Wygląd



Szynka? Ser? Czosnek w proszku? Jakimś bogatym studentem jesteś :P Albo mieszkasz z rodzicami :P

Rasowi studenci jedzą to:
http://www.joemonster.org/art/11516/Kanapka_studencka
oraz to:
http://demotywatory.pl/110250/Kanapka-studencka

Może też być kanapka z serem i keczupem, tzn keczupem piszemy na chlebie "ser" i wcinamy :)

Co do studenckiego jedzenia to jest taki żart.
Dzwoni mama do synka z zapytaniem co dzisiaj jadł a on na to: Bułkę... tartą... 3 dni temu



PostWysłany: Sob 11:45, 19 Gru 2009
Campanile
Student medycyny
Student medycyny



Dołączył: 19 Gru 2009

Posty: 14

Powrót do góry

Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

z braku czasu wypróbowałam dziś "Winiary - pomysł na" soczysty kurczak.

Do woreczka, który jest w zestawie, wrzuciłam podudzia, bo nie przepadam za nóżkami. Wsypałam do środka przyprawę, zakręciłam woreczek i potrząsałm przez chwilę. Wsadziłam do lodówki na 2 godziny, a potem do rozgrzanego piekarnika na ok. 1 godzinę.

I gotowe.
Nawet smaczne, a co najwazniejsze nie namęczyłam sie i sprzatania nie było za wiele.



_________________
ikonka od woźnego rocket queen

FUS - Frakcja Uaktywnionych Seksoholików

PostWysłany: Sob 17:27, 19 Gru 2009
Lupus
Kot Domowy



Dołączył: 23 Gru 2008
Pochwał: 5

Posty: 3179

Powrót do góry

Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Jako, że wstałam bardzo rano i mi się nudzi to się z wami podzielę

(pseudo) czulent z kurczaka
Pseudo bo tradycyjny czulent robi się całą noc: http://pl.wikipedia.org/wiki/Czulent

pierś kurczaka
1 puszka pomidorów
1/2 puszki czerwonej fasoli
1/2 szklanki ryżu
1 cebula
ząbek czosnku
1 łyżka cukru

1 łyżeczka cynamonu
1 łyzeczka cuminu
1 łyżeczka słodkiej papryki
pieprz cayenne dla zaostrzenia - do smaku
ew. sól


Kurczaka pokroić w kostkę, zamarynować w soku z pomidorów z przyprawami.
W tym czasie ugotować ryż.

Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju. Dodac kurczaka wraz z zalewą, podsmażyć.
Dodać pomidory z puszki oraz fasolę. wymieszać, dodać cukier i ew. sól do smaku. Dodac przeciśnięty ząbek czosnku.

Dodac ryż, dokładnie wymieszać.

Danie przełożyć do naczynia do zapiekania, zapiekać przez 30 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.


Przepis znalazłam gdzieś w internecie w ramach mojego szaleństwa na punkcie kuchni żydowskiej :mrgreen:



_________________
✘✘✘
Nobody breaks my heart...


Moja zÓa, mHoczna i demoralizująca siostra Marg :*
bo M&M'sy zawsze lecą w kulki;)

PostWysłany: Nie 5:15, 20 Gru 2009
Mirela
Dziekan Medycyny
Dziekan Medycyny



Dołączył: 28 Sie 2009
Pochwał: 10

Posty: 4185

Miasto: Warszawa
Powrót do góry

Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Zapraszam na 1. odcinek 'Domowej Kawiarenki'! Dzisiejszy odcinek jest dedykowany marii lucie. Smacznego! :)

PTASIE SZKIEŁKO
Składniki:
2 galaretki w różnych kolorach (ja dałam 3 galaretki)
2 łyżki żelatyny
0,5 l śmietany 18-proc.
0,5 szkl. Cukur pudru
1 szkl. Mleka
Masło do wysmarowania formy
Foto:


Każdą galaretkę rozpuścić w szkl. Wody. Żelatynę rozpuścić w odrobinie zimnej wody, połączyć z gorącym mlekiem, zagotować, dodać cukier, ostudzić. Zastygłe galaretki pokroić w dużą kostkę. Formę (najlepiej kek sówkę) wysmarować masłem, ułożyć kostki galaretki, zalać stygnącym mlekiem ze śmietaną, schłodzić.

CIASTO KAWOWE

Składniki:

Ciasto I:
1 szklanka cukru
8 białek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka octu

Ciasto II:
3 jajka
4 żółtka
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa kawowa:
2 szklanki mleka
½ szklanki cukru
200 g masła
4 żółtka
1 op. Cukru waniliowego (16g)
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki zmielonej kawy

Ciasto I:
Białka ubić na sztywną pianę, dodając cukier i ocet. Dodawać mąkę, delikatnie mieszając.

Ciasto II:
Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać żółtka i cukier. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając.

Masa kawowa:
Kawę zaparzyć w niewielkiej ilości wody. Część mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Żółtka i obie mąki roztrzepać w pozostałym mleku, wlać do gotującego się mleka. Masło utrzeć. Dodawać przestudzoną masę, ucierając. Na końcu dodać zimna kawę (tyle, żeby smakowało).

Ciasto kawowe:
Ciasto I przełożyć (kupkami) do natłuszczonej foremki o wymiarach 25x40 cm i posypać kawą. Na wierzch wylać ciasto II. Piec ok. 40 min w temp. 180 st. C. Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż, przełożyć masą. Udekorować wg uznania.

Foto:


CIASTO MARYSIEŃKA
Składniki:
Ciasto I:
7 jajek
1 szkl. Cukru pudru
2 łyżki kakao
5 łyżek mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto II:
25 dag orzechów włoskich (ok. 1szkl.)
5 białek
3/4 szkl. Cukru pudru
1,5 łyżki miodu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej

Krem:
2 szkl. Mleka
Cukier waniliowy
5 żółtek
3/4 szkl. Cukru
1 kostka masła
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Ew.: polewa czekoladowa, wiórki kokosowe

Ciasto I:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka, kakao, proszek z mąką, cały czas ubijając. Piec 30-40 min w temp. 180 st. C. Ostudzić, przekroić wzdłuż.

Ciasto II:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, posiekane orzechy i resztę składników. Piec 30-40 min w temp 180 st. C.

Krem:
Odlać 1/2 szkl. Mleka, resztę zagotować z cukrem waniliowym. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną i ½ szkl. Mleka. Wylać na gotujące mleko, ugotować budyń. Ostudzić, utrzeć z masłem. Ciemny placek posmarować połową kremu, przykryć ciastem z orzechami, posmarować resztą kremu, przykryć ciemnym plackiem. Polać polewą czekoladową, posypać wiórkami kokosowymi.

SERNIK BEZ SERA

Sładniki:
Ciasto:
3 szkl. Mąki
Kostka margaryny
Cukier waniliowy
5 żółtek
4 łyżki cukru pudru
Torebka proszku do pieczenia

Masa:
5 białek
2 kubki (po bodajże 200ml) śmietany 18-proc.
1 kubek śmietany 12-proc.
1 szkl. Cukru pudru
Cukier waniliowy
2 torebki budyniu waniliowego

Z mąki, margaryny, cukru waniliowego, żółtek, cukru i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Odłożyć 1/3 do zamrażarki, resztą wylepić blachę wyłożoną pergaminem.

Masa:
Białka ubić sztywną pianę, nie przerywając ubijania dodawać po trochu cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając, dodawać małymi porcjami resztę składników masy. Wylać na ciasto. Wyjąć z zamrażarki odłożone ciasto, zetrzeć na wierzch na tarce. Piec ok. 60 min. W temp. 180-190 st. C.



Autor postu otrzymał pochwałę.

_________________

wiolka&maria lucie -> Holmes&Watson <Szpieki> Guśka - siostra, która sypia z krową ~ Nutt - siostrzenica

PostWysłany: Czw 15:13, 13 Maj 2010
wiolka17
Designer Miesiąca
Designer Miesiąca



Dołączył: 10 Mar 2010
Pochwał: 14

Posty: 2928

Powrót do góry

Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

wiolka17 - jak tylko moja siostra wyjdzie z kuchni lecę piec ciasto kawowe, wygląda bardzo smakowicie ;)

Dodano 1 minut temu:

a swoją drogą polecam ten przepis:
http://pracowniawypiekow.blogspot.com/2009/11/zwyke-bueczki.html
i ogólnie całego tego bloga.



_________________
Wiolka i maria lucie = Holmes i jego dr Watson = Kojot i Struś Pędziwiatr = szpieki!
Magda - druga połówka mojego mózgu
-o, słońce wyszło. -ten twój huraoptymizm potrafi być naprawdę irytujący!

PostWysłany: Czw 17:10, 13 Maj 2010
maria lucie
Torakochirurg
Torakochirurg



Dołączył: 09 Paź 2009
Pochwał: 5

Posty: 3722

Powrót do góry

Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Aż zrobiłam się głodna.
W weekend na pewno wypróbuję któryś z przepisów.:-)



PostWysłany: Czw 19:38, 27 Mar 2014
stempelixx
Student medycyny
Student medycyny



Dołączył: 22 Mar 2014

Posty: 3

Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Strona Główna -> Ostry Dyżur Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Mapa użytkowników | Mapa tematów
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group

Czas generowania strony 0.05036 sekund, Zapytań SQL: 15