Rozmowy w t(ł)oku
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 1750, 1751, 1752 ... 2489, 2490, 2491, 2492, 2493, 2494, 2495, 2496, 2497, 2498  Następny

Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Strona Główna -> Ostry Dyżur
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Wiadomość Autor

Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

T. napisał:
Ewel nie ma złotego środka. A czy skrajności sa be? Nie zawsze moim zdaniem. czasem najgorsza jest "letniość".

Ja niestety uważam, że skrajność jest BE!
Fanatyzm we wszystkim zabija ducha tego czegoś!
Rozumiem, że tu uważasz że możemy godzić w Twoją wiarę, ale zupełnie tak nie jest - Tobie jeszcze daleko do skrajności - jestes poprostu głęboko wierząca i masz pewne stałe, nie zachwiane przekonania. Jesli wyszłabyś w niedzielę z kościoła i strzelała do wszystkich którzy nie usłuchali Bożego "Pamietaj abyś Dzień Święty święcił" to dla mnie skrajność! no ewntualnie na nich pluła i wyzywała ;)

Letniość w znaczeniu brak przekonań lub bycie proporczykiem na wietrze jest chyba faktycznie moralnie najgorsze, ale jeśli bycie pośrodku to czyjeś głębokie przekonanie?

Ostatnio zmieniony przez Syśka dnia Pon 17:03, 23 Mar 2009, w całości zmieniany 1 raz

POLSKA! BIAŁO-CZERWONI!

PostWysłany: Pon 17:00, 23 Mar 2009
Syśka
Reumatolog
Reumatolog

Pochwał: 15

Powrót do góry

Ale ja nie uważam akurat swojego poglądu za skrajny. Daleko mi do skrajności.Daleko mi też, do postawy osoby "głęboko wierzącej". Było by hipokryzją, gdybym tak siebie określiła, bo sa dla kwestie doktrynalne, z którymi po prostu nie potrafię sie zgodzić. Po prostu w pewnych wypadkach uważam że nie ma złotego środka. Że trzeba podjąc decyzje, nieraz bardzo trudna. I abstrahuje tutaj od tych ksiązek, bo sa znacznie powazniejsze problemy moralne niz iśc czy nie iśc na film. Dla mnie letniośc ma tutaj znaczenie obojetnośc. Postawę kiedy wygodniej jest uciec od przyjecia jakiejkolwiek postawy.

PostWysłany: Pon 17:11, 23 Mar 2009
T.
Mecenas Timon
Mecenas Timon

Pochwał: 37

Powrót do góry

Hmm, dla mnie niektóre kwestie są czarno-białe - owszem, ale większość mieści się w skali szarości - dlatego tak ciężko opowiedzieć się za czymś jednoznacznie. I takie jest życie.

To może ja się z Wami pożegnam chwilowo, bo zassałam napisy do Bones, to sobie obejrzę :)

PostWysłany: Pon 17:18, 23 Mar 2009
Ewel
Neskwikowa BiolKuleczka

Pochwał: 72

Miasto: G.||Gdynia
Powrót do góry

Witajcie dobrzy ludzie :)
Widzę, że poruszyliście tu bardzo ważne tematy... Szacunek.

Banner od Jeanne

PostWysłany: Pon 17:20, 23 Mar 2009
bozenka21
Urolog
Urolog

Pochwał: 10

Miasto: Gdańsk
Powrót do góry

bozenka21 napisał:

No... i tak sie smetnie zrobiło, że wszyscy uciekli :hahaha: :hahaha:

PostWysłany: Pon 17:24, 23 Mar 2009
T.
Mecenas Timon
Mecenas Timon

Powrót do góry

T. napisał:
...O ile, dorosły człowiek zazwyczaj ma juz na tyle poukładany system wartości, którego publikacja tego typu nie jest w stanie zachwiać, o tyle niestety dzieciak w gimnazjum nie...

Oczywiście. Dlatego uważam, ze zakaz, który skierował szczególną uwagę na dany film, narobił więcej szkody, niż pożytku. Moim zdaniem zdrowiej byłoby przygotować - nawet w ramach lekcji religii - odpowiednie pogadanki (matko, jak to straszliwie brzmi), niż zakazywać. Pomijając, że każdy nastolatek (no, nie każdy oczywiście) ma Rodziców, którzy prowadzą go od pieluch do dorosłości przez wiele pokus, wątpliwości i niebezpieczeństw. Idealizm? Jasne.
Każdy z nas zdecyduje czy pójdzie, dla niektórych nie będzie to nawet dylematem - osoba o wykształconej samoświadomości ma inne podejście niż niedojrzała emocjonalnie. A wiadomo - jak powiesz nastolatkowo, że papierosy, narkotyki czy alkohol są be, to tym bardziej będzie musiał spróbować, nawet jeżeli potem zostanie mu niesmak w ustach.
Każdy z nas opiera swoje przekonanie na swoich doświadczeniach, w końcu w jakis sposób to nasze zdanie się kształtuje.
W mojej pracy stykam się z ludźmi uzależnionymi i z ich rodzinami. Destrukcje, jakie powstały w wyniku wzajemnego zaniedbania, braku zrozumienia, braku chęci na rozmowę, braku umiejętności słuchania, braku przygotowania do zmian w życiu, i z wielu, wielu innych czynników sa nie do opisania - a przynajmniej nie tutaj.
Film - jakikolwiek - nie jest sam w sobie zagrożeniem. Zagrożeniem jest nieumiejętność jego odbioru.
Zagrożeniem jest również nieumiejętność radzenia sobie ze stresem, własnymi emocjami, ograniczeniami, frustracjami czy... sukcesami.
No dobra, kończe swoje wymądrzanie się, bo mi praca doktorska z tego wyjdzie.
To by było na tyle :>

T. - A tam zaraz smętnie: ludzie się po prostu głęboko zastanawiają :twisted:

Ostatnio zmieniony przez lizbona dnia Pon 17:28, 23 Mar 2009, w całości zmieniany 1 raz

Codziennie budzę się piękniejsza, ale dziś to już chyba
przesadziłam...

PostWysłany: Pon 17:26, 23 Mar 2009
lizbona
Diabetolog
Diabetolog

Pochwał: 8

Powrót do góry

phiii na to wygląda :lol:
serio lecę na Bones, bo potem czeka mnie cranium gadów, ptaków i ssaków - żyć nie umierać :?

PostWysłany: Pon 17:27, 23 Mar 2009
Ewel
Neskwikowa BiolKuleczka

Pochwał: 72

Miasto: G.||Gdynia
Powrót do góry

Tu macie racje, ten zakaz niczego nie zmieni. Byc może działanie nie jest współmierne do zagrożeń. Tym nie mniej wydaje mi sie, że kościół po prostu próbuje sie bronić przed narastająca laicyzacją i przede wszystkim antyklerykalizmem.

PostWysłany: Pon 17:34, 23 Mar 2009
T.
Mecenas Timon
Mecenas Timon

Powrót do góry

T. napisał:
Tym nie mniej wydaje mi sie, że kościół po prostu próbuje sie bronić przed narastająca laicyzacją i przede wszystkim antyklerykalizmem.

ale robi to w taki sposób... mówi się , ze "to co zakazane najlepiej smakuje" i tutaj też tak będzie...
dlaczego "Stygmaty" są tak popularne, albo właśnie "Kod da vinci"? ponieważ kościół tym zakazem sprawił, że ludzie pójdą/poszli do kina.. z wielu powódek... najczęściej właśnie z ciekawości dlaczego kościół zakazał

Ostatnio zmieniony przez Caellion dnia Pon 17:42, 23 Mar 2009, w całości zmieniany 1 raz

sis - Sevir :**

... i dopiero wtedy stało się światło

"you are still terribly afraid to be hurt, your imaginary sadism shows that. so afraid to be hurt that you want to take the lead and hurt first." "Only with you, eternity wouldn't be boring."

PostWysłany: Pon 17:38, 23 Mar 2009
Caellion
Dziekan Medycyny
Dziekan Medycyny

Miasto: Bełchatów/łódź
Powrót do góry

Równowagę w ruchu skończyłam czytać i się nic nowego nie dowiedziałam ;) No może poza tym, że jak podkulam palce u nóg to znaczy, że jestem spięta i dlatego nie mogę skrócić żadnego chodu wtedy, kiedy chce :P

Notatki z historii przepisałam i reszty mi się nie chce :? myślicie, że jak pójdę do szkoły nieprzygotowana i powiem " nie było mnie" to nic mi nie zrobią? :lol:

PostWysłany: Pon 17:40, 23 Mar 2009
Arroch
Jeździec Apokalipsy

Pochwał: 11

Powrót do góry

T. napisał:
bozenka21 napisał:

No... i tak sie smetnie zrobiło, że wszyscy uciekli :hahaha: :hahaha:

No patrz... Chyba z mojej winy. Przez chwilę się nie odezwałam i powrócili.

Banner od Jeanne

PostWysłany: Pon 17:41, 23 Mar 2009
bozenka21
Urolog
Urolog

Pochwał: 10

Miasto: Gdańsk
Powrót do góry

[Reklama]: wkleiłam 2 czesc Fika [koniec reklamy]

PostWysłany: Pon 17:42, 23 Mar 2009
T.
Mecenas Timon
Mecenas Timon

Powrót do góry

ja wrócę i nadrobie a potem się ustosunkuję po najedzeniu rodziny ;)

POLSKA! BIAŁO-CZERWONI!

PostWysłany: Pon 17:45, 23 Mar 2009
Syśka
Reumatolog
Reumatolog

Powrót do góry

wróciłem

niech mnie ktoś przytuli...

PostWysłany: Pon 17:49, 23 Mar 2009
ToAr
(prze)Biegły Rewident
(prze)Biegły Rewident

Pochwał: 63

Powrót do góry

Caellion napisał:
T. napisał:
Tym nie mniej wydaje mi sie, że kościół po prostu próbuje sie bronić przed narastająca laicyzacją i przede wszystkim antyklerykalizmem.
ale robi to w taki sposób... mówi się , ze "to co zakazane najlepiej smakuje" i tutaj też tak będzie...

To właśnie miałam na myśli :]

Syśka napisał:
ja wrócę i nadrobie a potem się ustosunkuję po najedzeniu rodziny ;)

Syśka - ja tam nie mam nic przeciwko Twojemu "stusunkowaniu się", ale nieśmiało wspomnę, że JA TEŻ JESTEM GŁODNA *foch* ;)
Co dobrego zrobiłaś Kochana Sysuniu? *oczy kota wiadomo skąd*

Codziennie budzę się piękniejsza, ale dziś to już chyba
przesadziłam...

PostWysłany: Pon 17:50, 23 Mar 2009
lizbona
Diabetolog
Diabetolog

Pochwał: 8

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Strona Główna -> Ostry Dyżur Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 1750, 1751, 1752 ... 2489, 2490, 2491, 2492, 2493, 2494, 2495, 2496, 2497, 2498  Następny
Strona 1751 z 2498

Skocz do: