Zobacz poprzedni temat
:: Zobacz następny temat
|
Wiadomość |
Autor |
|
|
David Morse
Aktor wcielający się w rolę prywatnego detektywa, Michaela Trittera, David Morse.
Uważa, że granie w klasycznych sztukach, z dobrymi partnerami pomaga w szlifowaniu techniki. Przez sześć lat występował w Boston Repertory Theatre. W Nowym Jorku zaczął odnosić sukcesy w teatrach off-braodwayowskich. Krytycy dobrze przyjęli jego występy w sztuce Samuela Becketta "Czekając na Godota" i "Wieczorze Trzech Króli" Williama Szekspira. Do jego największych osiągnięć teatralnych należy rola w przedstawieniu "How I Learned to Drive". Kreacja Morse'a została wyróżniona: Lucilla Lovtel Award, Drama Desk Award, Drama League Award i Obie Award. Jest bardzo zadowolony z występu w teatralnej wersji "Na nabrzeżach".
Na srebrnym ekranie debiutował w "Inside Moves" (1980) Richarda Donnera. Główną rolę w filmie zagrał John Savage, a Morse wcielił się w gracza baseballowego, który po kontuzji cierpi z powodu samotności i izolacji. Największą popularność przyniosły mu role w filmach i serialach telewizyjnych. W latach 1982 - 1988 występował jako doktor Jacka "Boomera" Morrisona w serialu "St. Elsewhere". Kolejne kreacje nie przyniosły aktorowi satysfakcji. Krytyka doceniła dopiero jego występ w "Personal Foul" (1987) Freda Lichtenfelda. David zagrał oszusta-włóczęgę. Z bardzo dobrym przyjęciem spotkał się debiut reżyserski Seana Penna "Indiański biegacz" (1991) - Morse i Viggo Mortensen zagrali skłóconych braci, którzy próbują ponownie nawiązać ze sobą kontakt. Kolejny film Penna pt. "Obsesja" (1995), zaczyna się w momencie, gdy pijany kierowca (Morse) zabija dziewczynkę. Aktor zagrał dr Petersa w "12 małpach" (1995) Terry'ego Gilliama i komandora Adama Becka w "Negocjatorze" (1998) F. Gary'ego Gray'a. Do znaczących kreacji filmowych można zaliczyć rolę w "Wariatce z Alabamy" (1999) Antonio Banderasa. Pojawił się u boku Toma Hanska w adaptacji powieści Stephena Kinga "Zielona mila" (1999) Franka Darabona. W "Tańczącym w ciemnościach" (2000) Larsa von Triera, grany przez Morse'a Bill, zmusza Selmę Jezkową (Bjork) do popełnienia przestępstwa. W 2000 r. wystąpił także w "Dowodzie życia" Taylora Hackforda.
W plebiscycie "Promising New Actors of 1980" znalazł się w pierwszej dwunastce. Mieszka z żoną Susan Wheeler Duff i trójką dzieci.
opis pochodzi ze strony filmweb.pl
Jak zagrał rolę w House`ie?? Widzieliście go w innych filmach?? Co sądzicie o tym aktorze ??
|
|
_________________ avek mój
"Jestem nieuczciwy i uczciwie możesz liczyć na moją nieuczciwość.To uczciwi są nieprzewidywalni ,zawsze mogą zrobić coś niewiarygodnie głupiego..."- Kapitan Jack Sparrow
Zazdrość to chyba najstarszy motyw morderstw na świecie.-Seeley Booth
:houselove: kliknij, jeśli jesteś fanem serialu Bones
Wysłany:
Pon 16:38, 14 Gru 2009 |
|
poprostuxzjawa
Reumatolog
Pochwał: 39
Miasto: Młodocin
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
|
Nie widziałam go w żadnej innej produkcji, ale musżę przyznać, że Trittera zagrał świetnie.
Ta mimika, która doprowadzała mnie do szału i sposób mówienia... Lepszego detektywa nie mogłabym sobie wyobrazić ;) A z twarzy przypominał mi... obrażonego basseta :shock: Nie pytajcie skąd to porównanie, po prostu mi się uroiło.
|
|
Pon 17:23, 14 Gru 2009 |
|
Salamandra
Psychologiczny Iluzjonista
Pochwał: 19
|
Powrót do góry |
|
|
|
O ile się mnie mylę to widziałam go w "zielonej mili" i jeszcze jakimś tam filmie już nie pamiętam dokładnie jakim...
jak dla mnie to ma spory potencjał który może nie do końca został wykorzystany :)
generalnie wydaje m się że został trochę zaszufladkowany do ról dupków.... ale pomimo tego i tak go lubię :)
|
|
Pon 17:33, 14 Gru 2009 |
|
moniia2311
Stomatolog
Pochwał: 5
Miasto: wołomin
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Shitzune
Katalizator Zbereźności
Pochwał: 47
Miasto: Graffignano
|
Powrót do góry |
|
|
|
a czy ktoś nie wie czasem czy on nie grał w "Gotowych na wszystko", bo coś mi się zdaję, że grał tego ojca, któremu Susan zabiła matkę i córkę (z powodu wypadku samochodowego) Mąż Susan wziął winę na siebie? poźniej było tam że on ich chce zabić
|
|
_________________ avek mój
"Jestem nieuczciwy i uczciwie możesz liczyć na moją nieuczciwość.To uczciwi są nieprzewidywalni ,zawsze mogą zrobić coś niewiarygodnie głupiego..."- Kapitan Jack Sparrow
Zazdrość to chyba najstarszy motyw morderstw na świecie.-Seeley Booth
:houselove: kliknij, jeśli jesteś fanem serialu Bones
Wysłany:
Pon 20:44, 14 Gru 2009 |
|
poprostuxzjawa
Reumatolog
Pochwał: 39
Miasto: Młodocin
|
Powrót do góry |
|
|
|
Powiem moje odczucia do niego z House'a- zagrał tak, że miałam ochotę go zabić, czyli chyba spełnił swoją rolę:D
w innych produkcjach nie widziałam, więc może nie będę oceniać;)
|
|
_________________ "Nie widziała cię już od miesiąca,
I nic. Jestem może bledsza,
trochę śpiąca, trochę bardziej milcząca,
lecz widać można żyć bez powietrza!"
Wysłany:
Wto 16:07, 15 Gru 2009 |
|
Immortal
Toksykolog
|
Powrót do góry |
|
|
|
tak, grał w zielonej mili. Ja go jeszcze pamiętam z Nocny Kurs 2002-2004 byl tam policjantem :) fajnie zagrał w housie ;)
|
|
Wysłany:
Nie 16:38, 14 Mar 2010 |
|
Skibona
Student medycyny
Ostrzeżeń: 1
Miasto: bielsko-biała
|
Powrót do góry |
|
|
|
Ja też najbardziej prócz z House'a to kojarzę go z Zielonej Mili, z roli "brutala". I jednak właśnie z tej roli najlepiej go wspominam, a jako aktor jest bardzo dobry i zaangażowany.
|
|
Wysłany:
Nie 16:45, 14 Mar 2010 |
|
deathspellomega
Student medycyny
Miasto: Houseville
|
Powrót do góry |
|
|
|
Trittera grał super, ale w innej produkcji go nie widziałam.
|
|
Wysłany:
Pią 20:06, 21 Maj 2010 |
|
Rachel MD
Student medycyny
|
Powrót do góry |
|
|
|
Jakieś 2 tyg. temu oglądałam 'Negocjatora'. Wcielił się tam w rolę... policjanta. I jakoś specjalnie nie zaskarbił sobie u mnie tą rolą sympatii. ;)
|
|
Pią 20:09, 21 Maj 2010 |
|
wiolka17
Designer Miesiąca
Pochwał: 14
|
Powrót do góry |
|
|