Rozmowy w t(ł)oku
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 1662, 1663, 1664 ... 2489, 2490, 2491, 2492, 2493, 2494, 2495, 2496, 2497, 2498  Następny

Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Strona Główna -> Ostry Dyżur
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Wiadomość Autor

Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Napiszę to jeszcze raz - czas istnieje obiektywnie. Ludzie wymyślili mierniki czasu jak to zauważyła karoll. Myślisz, że zanim pojawił się pierwszy człowiek nie było czasu? Jeśli tak to skąd cykliczność przyrody i ewolucja? bez czasu nie mogłyby mieć miejsca, bo ze swej istoty są z nim związane i dzieją się właśnie na jego płaszczyźnie. I w drugą stronę - jak ludzie wyginą to czas się skończy?

napisałem że nie istniał w takim sensie w jakim my go postrzegamy...

liz pierwszy sezon liczy 12 odcinków, 2. - 13, a 3. - 8

Dodano 4 minut temu:

to my wprowadziliśmy sekundy, minuty, godziny, dni, tygodnie, miesiące, lata... wcześniej ludzie żyli od świtu do zmierzchu i od zmierzchu do świtu... i oni nie postrzegali czasu tak jak my... pierwszy zegar powstał, bo jakiś rzymianin czy wcześniejszy kolo zauważył, że cień rzucany przez skałę się przemieszczaq i na tej zasadzie stworzył zegar który postrzegał czas jak my.

Dodano 2 minut temu:

a istnieje niebo? piekło? czy to my je wykreowaliśmy na taki sposób jaki dzisiaj postrzegamy?

sis - Sevir :**

... i dopiero wtedy stało się światło

"you are still terribly afraid to be hurt, your imaginary sadism shows that. so afraid to be hurt that you want to take the lead and hurt first." "Only with you, eternity wouldn't be boring."

PostWysłany: Czw 17:55, 19 Mar 2009
Caellion
Dziekan Medycyny
Dziekan Medycyny

Pochwał: 15

Miasto: Bełchatów/łódź
Powrót do góry

Caellion napisał:

to my wprowadziliśmy sekundy, minuty, godziny, dni, tygodnie, miesiące, lata... wcześniej ludzie żyli od świtu do zmierzchu i od zmierzchu do świtu... i oni nie postrzegali czasu tak jak my... pierwszy zegar powstał, bo jakiś rzymianin czy wcześniejszy kolo zauważył, że cień rzucany przez skałę się przemieszczaq i na tej zasadzie stworzył zegar który postrzegał czas jak my.

Dodano 2 minut temu:

a istnieje niebo? piekło? czy to my je wykreowaliśmy na taki sposób jaki dzisiaj postrzegamy?

Nie rozumiem, to czym się różnił tamten czas od tego? bo dla mnie jak masz wodę w kubkach, a potem zamieniasz kubek na szklankę, to dalej jest w nich ta sama woda.

A co do piekła i nieba to zupełnie odrębny temat i nie wiąże się z tematem czasu :)

Już pościeliłem!

PostWysłany: Czw 17:57, 19 Mar 2009
Gorm
Dziekan Medycyny
Dziekan Medycyny

Pochwał: 7

Powrót do góry

ok Gorm bo w sumei odeszliśmy od filozofowania na rzecz prawie kłótni...

ty chcesz znaleźć na wszystko jakieś racjonalne wytłumaczenie... nawet w filozofii doszukujesz się czegoś bardziej naukowego.

Dodano 5 minut temu:

a ja lubię filozofię bo pozwala wyjść poza schemat...

a Adam Kadmon? według niektórych wierzeń łączył w sobie dobrą energię i złą energię (anielskość i demoniczność) potrafił też zatrzymać czas i inne takie... a wierzenia maja w sobie coś z filozofii... tylko filozofia jest mimo wszystko przyziemna

Ostatnio zmieniony przez Caellion dnia Czw 18:09, 19 Mar 2009, w całości zmieniany 1 raz

"you are still terribly afraid to be hurt, your imaginary sadism shows that. so afraid to be hurt that you want to take the lead and hurt first." "Only with you, eternity wouldn't be boring."

PostWysłany: Czw 18:07, 19 Mar 2009
Caellion
Dziekan Medycyny
Dziekan Medycyny

Powrót do góry

panowie, czas był jest i będzie jako element przestrzeni, w której żyjemy.
być może źle zrozumiałam wywód Cal'a ale może chodzi Ci o czas nie jako pojęcie abstrakcyjne, albo nawet fizyczne służące do określenia powiedzmy "przemijania", ten czas, którego początku upatrujemy w chwili wielkiego wybuchu, tylko o czas powiązany z minutami i godzinami, które są miernikami. kiedyś wystarczało ludziom odmierzać czas dniami. zegar, godziny, sekundy miały wprowadzić więcej porządku, ułatwić życie chociażby dlatego, że nie wszystkie dni są równe.
co do "wmówienia" własnemu umysłowi, że czas nie istnieje to nie wiem czy się zgodzić czy nie. z jednej strony umysł może istnieć poza czasem, niestety ciało, które ten umysł nosi - już nie.

EDIT
w każdym razie takie jest moje zdanie, mało filozoficzne bo mam za bardzo logiczny i analityczny umysł na filozofię (niestety, pewnie moja strata).
nie chciałam się wtrącać :D

PostWysłany: Czw 18:07, 19 Mar 2009
karoll
Tłumacz

Pochwał: 3

Miasto: Wrc/Cz-wa
Powrót do góry

Caellion napisał:
ok Gorm bo w sumei odeszliśmy od filozofowania na rzecz prawie kłótni...

ty chcesz znaleźć na wszystko jakieś racjonalne wytłumaczenie... nawet w filozofii doszukujesz się czegoś bardziej naukowego.

Ja tą wymianę zdań traktuję bardzo na luzie i jako wolną wymianę poglądów, rozmowę. Nie widzę tu specjalnie kłótni :) Jeśli tak to odbierasz, to nie to jest moim zamiarem.

Filozofia jest nauką, np. ontologia, aksjologia. Nie chcę skłamać ale to chyba platon wyróżnił w filozofii: metafizykę, logikę i etykę.

Filozofia jest na tyle obszerną nauką, że praktycznie każdy dobrze umotywowany pogląd może w niej występować, a nawet i te mniej umotywowane.

Ale nie można rezygnować z racjonalnego tłumaczenia, na rzecz wyobraźni, bo właśnie na tym polega nauka, na tłumaczeniu :)

Wg mnie powinieneś się trochę wyluzować i nie brać wszystkiego tak na poważnie :)

Już pościeliłem!

PostWysłany: Czw 18:12, 19 Mar 2009
Gorm
Dziekan Medycyny
Dziekan Medycyny

Powrót do góry

właśnie mi nie chodzi o czas liczony w minutach i sekundach, ale o czas "od wielkiego wybuchu do wielkiego spalenia" o cały czas i żaden czas

PostWysłany: Czw 18:13, 19 Mar 2009
Caellion
Dziekan Medycyny
Dziekan Medycyny

Powrót do góry

Witam wszystkich!
Widzę, że tu jakaś dyskusja filozoficzna się rozgrywa :wink:

Banner pożyczony od Jeanne
Zamałżowiony kochanej Pauli :*

PostWysłany: Czw 18:18, 19 Mar 2009
lesio
Starachowicki Magnat
Starachowicki Magnat

Miasto: Starachowice
Powrót do góry

Caellion napisał:
a Adam Kadmon? według niektórych wierzeń łączył w sobie dobrą energię i złą energię (anielskość i demoniczność) potrafił też zatrzymać czas i inne takie... a wierzenia maja w sobie coś z filozofii... tylko filozofia jest mimo wszystko przyziemna

no właśnie "wierzeń". Religia nie jest filozofią. Przecież nawet wywodzi się z opozycji do religii, dopiero w średniowieczu została wciągnięta w tryby kościoła ale nadal nie można jej utożsamić z religią.

Już pościeliłem!

PostWysłany: Czw 18:18, 19 Mar 2009
Gorm
Dziekan Medycyny
Dziekan Medycyny

Powrót do góry

Caellion napisał:
właśnie mi nie chodzi o czas liczony w minutach i sekundach, ale o czas "od wielkiego wybuchu do wielkiego spalenia" o cały czas i żaden czas

ok, wybacz, widocznie nie zrozumiałam.

Dodano 2 minut temu:

czołem lesio :D

PostWysłany: Czw 18:20, 19 Mar 2009
karoll
Tłumacz

Pochwał: 3

Miasto: Wrc/Cz-wa
Powrót do góry

Gorm napisał:
Wg mnie powinieneś się trochę wyluzować i nie brać wszystkiego tak na poważnie

nie biorę.. raczej bym powiedział, ze emocjonalnie do niektórych spraw podchodzę. nawet zbyt emocjonalnie... trochę przerzucaliśmy się tym samym.. ty twierdzisz że nie ma naukowych podstaw by zarzucić czas bo się nie da i masz rację... ja mówiłem, że nie wszystko jest wytłumaczalne na tym świecie. że coś jest poza rozumowaniem (albo może być).. jak ci ludzie którzy przyciągają do siebie różne przedmioty (można to tłumaczyć na co najmniej dwa sposoby... 1. to coś magicznego albo "magicznego"... 2. duże skupienie magnezu we krwi może zwiększać ludzkie pole magnetyczne [przepływ sygnał przez synapsy etc.] czym można zaburzać inne pola.. przyciągać metalowe przedmioty... (choć chyba jeden z przyp[adfków przyciągał też plastikowe sztućce))

Ostatnio zmieniony przez Caellion dnia Czw 18:26, 19 Mar 2009, w całości zmieniany 1 raz

PostWysłany: Czw 18:22, 19 Mar 2009
Caellion
Dziekan Medycyny
Dziekan Medycyny

Powrót do góry

Caellion napisał:

Hmm... więc jaka jest twoja teoria, bo chyba się kapkę pogubiłem.
to ten czas od wielkiego wybuchu do wielkiego spalenia - czyli czas jako całość nie istniał zanim go człowiek nie wymyślił? Dobrze rozumiem?

Dodano 2 minut temu:

Caellion napisał:
Gorm napisał:
Wg mnie powinieneś się trochę wyluzować i nie brać wszystkiego tak na poważnie

nie biorę.. raczej bym powiedział, ze emocjonalnie do niektórych spraw podchodzę. nawet zbyt emocjonalnie... trochę przerzucaliśmy się tym samym.. ty twierdzisz że nie ma naukowych podstaw by zarzucić czas bo się nie da i masz rację... ja mówiłem, że nie wszystko jest wytłumaczalne na tym świecie. że coś jest.. jak ci ludzie którzy przyciągają do siebie różne przedmioty (można to tłumaczyć na co najmniej dwa sposoby... 1. to coś magicznego albo "magicznego"... 2. duże skupienie magnezu we krwi może zwiększać ludzkie pole magnetyczne [przepływ sygnał przez synapsy etc.] czym można zaburzać inne pola.. przyciągać metalowe przedmioty... (choć chyba jeden z przyp[adfków przyciągał też plastikowe sztućce))

W związku z tym zamykamy temat czasu ;)

A co do przyciągania, to jest jeszcze jedna teoria - skupienie, coś jak hipnoza, że ludzie w odpowiednim skupieniu potrafią takie śmieszne sztuczki jak przebijanie twarzy szpikulcami gdzieś w indiach czy na filipinach, przyklejanie łyżek do pleców, leżenie na kolcach itp.

Już pościeliłem!

PostWysłany: Czw 18:26, 19 Mar 2009
Gorm
Dziekan Medycyny
Dziekan Medycyny

Powrót do góry

Gorm napisał:
czyli czas jako całość nie istniał zanim go człowiek nie wymyślił? Dobrze rozumiem?

istniał.. ale nie w takiej postaci jak my uważamy obecnie

PostWysłany: Czw 18:27, 19 Mar 2009
Caellion
Dziekan Medycyny
Dziekan Medycyny

Powrót do góry

Bosz... macie jeszcze siłe na takie dyskusje... Mi wysttraczy moje KPA I PKC...

Specjalnie dla ToAra... wiesz za co :mrgreen:

PostWysłany: Czw 18:30, 19 Mar 2009
T.
Mecenas Timon
Mecenas Timon

Pochwał: 37

Powrót do góry

a skoro da się osiągnąć prędkość światła to czemu nie prędkości czasu?

PostWysłany: Czw 18:31, 19 Mar 2009
Caellion
Dziekan Medycyny
Dziekan Medycyny

Powrót do góry

Caellion napisał:
a skoro da się osiągnąć prędkość światła to czemu nie prędkości czasu?

Bo jako takiego czasu nie można zmierzyć?

Banner pożyczony od Jeanne
Zamałżowiony kochanej Pauli :*

PostWysłany: Czw 18:33, 19 Mar 2009
lesio
Starachowicki Magnat
Starachowicki Magnat

Miasto: Starachowice
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Strona Główna -> Ostry Dyżur Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 1662, 1663, 1664 ... 2489, 2490, 2491, 2492, 2493, 2494, 2495, 2496, 2497, 2498  Następny
Strona 1663 z 2498

Skocz do: