Rozmowy w t(ł)oku
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 491, 492, 493 ... 2489, 2490, 2491, 2492, 2493, 2494, 2495, 2496, 2497, 2498  Następny

Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Strona Główna -> Ostry Dyżur
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Wiadomość Autor

Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Arroch napisał:
Cael - skoro matka jest Malamutem to już nie będzie Husky, chyba tylko pies będzie w typie Husky'ego, tak samo jak mój, mimo że rodzice to Malamuty jest tylko w typie Malamuta :) bo kwitka nie mam, czyli tak naprawdę to kundel ;)

Dodano 1 minut temu:

Lizbona - popraw mnie jak coś źle mówię, ale tak mi się wydaje 8) jak coś to sory, że mieszam ;)

Husky
Wysokosc w kłebie:
- psy 53,34 - 59,69 cm
- suki 50,80 - 55,88 cm
Waga:
- psy 20,4 - 27,2 kg
- suki 15,9 - 22,7 kg
Waga jest proporcjonalna do wysokosci w kłebie.
Wymienianie wielkosci i wagi oznaczaja tylko wartosci graniczne, nie preferujac krancowosci

Malamut

Trudno jest powiedzieć jakie cechy odziedziczy pies, którego rodowodu nie znamy - może dziedziczyć nie tylko po rodzicach, ale i po dziadkach. Jedyną (chyba) cechą, któa się uśrednia, to wzrost, więc istotne jest jak duzi są rodzice, ale w jednym miocie mogą się rodzić różne szczenięta, nawet skrajności. Jeżeli rodzice są w typie Malamuta, to i dziecko takie pewnie będzie. W hodowli nie chodzi tylko o wygląd zewnętrzny, ale i inne cechy dziedziczne, jak np. skłonnośc do chorób. Wiem, że u Alaskanów trzeba bardzo uważać na dysplazję.
Z hodowli eliminuje się psy, które mogą przekazywać choroby dziedziczne, braki w uzębieniu, wady wrodzone itd.

Ostatnio zmieniony przez lizbona dnia Nie 23:12, 11 Sty 2009, w całości zmieniany 1 raz

Codziennie budzę się piękniejsza, ale dziś to już chyba
przesadziłam...

PostWysłany: Nie 23:09, 11 Sty 2009
lizbona
Diabetolog
Diabetolog

Pochwał: 8

Powrót do góry

Nazwij go Darcy :buja w oblokach:

PostWysłany: Nie 23:11, 11 Sty 2009
Ewel
Neskwikowa BiolKuleczka

Pochwał: 72

Miasto: G.||Gdynia
Powrót do góry

lizbona jeszcze 2 pytania :P sory ale nie mogę z necie doczytać :P

1. Czy zdarzają się psy, tak jak mój koń, przerasowione? Jeśli tak, to co jest z nimi nie tak? że tak się wyrażę, Siwemu poszło w stawy, ale przody więc nie jest źle :)

2. Czy zdarzają się psy z rybimi oczami? I czy jest to wada, tzn. czy widzą gorzej czy w ogóle widzą? Czy tak jak u koni (znowu te konie!! :P) po prostu są niebieskie i nie ma to wpływu na jakość widzenia?
Edit: nie chodzi o Husky'ie bo wiem, że one mają niebieskie ale o inne rasy, które z reguły mają inny kolor oczu :)

Dodano 12 minut temu:

Mykam wyjść jeszcze z psem przed spaniem ;) pewnie nie uda mi się już tu dzisiaj zajrzeć, więc:

Dobranoc :* i do jutra :)

PostWysłany: Nie 23:29, 11 Sty 2009
Arroch
Jeździec Apokalipsy

Pochwał: 11

Powrót do góry

Dobranocka, Arroch :cmok: Wycałuj ode mnie Namlessa (Psiaka Twego) :*:*

PostWysłany: Nie 23:30, 11 Sty 2009
Ewel
Neskwikowa BiolKuleczka

Pochwał: 72

Miasto: G.||Gdynia
Powrót do góry

o Arroch a co na imię Noa? od Noamuth? (czyli po elficku bezimienny)

branoc Arroch :*

sis - Sevir :**

... i dopiero wtedy stało się światło

"you are still terribly afraid to be hurt, your imaginary sadism shows that. so afraid to be hurt that you want to take the lead and hurt first." "Only with you, eternity wouldn't be boring."

PostWysłany: Nie 23:34, 11 Sty 2009
Caellion
Dziekan Medycyny
Dziekan Medycyny

Pochwał: 15

Miasto: Bełchatów/łódź
Powrót do góry

dobranoc Arroch !! ucałuj tego małego, najpiękniejszego potworka ode mnie :P :mrgreen: :cmok: :cmok:

PostWysłany: Nie 23:42, 11 Sty 2009
Madlen
Onkolog
Onkolog

Pochwał: 4

Powrót do góry

fajny serial widziałem... horror... Fear Itself polecam.

"you are still terribly afraid to be hurt, your imaginary sadism shows that. so afraid to be hurt that you want to take the lead and hurt first." "Only with you, eternity wouldn't be boring."

PostWysłany: Nie 23:53, 11 Sty 2009
Caellion
Dziekan Medycyny
Dziekan Medycyny

Powrót do góry

w TV czy na kompie? jak w TV to na jakim kanale ;P

za chwilę w sumie gwiazdy zaczną przybywać na globy. Dobrze by było żeby ktoś z ekipy Hałsowej przyszedł zanim pójdę spać :P

na razie //ort. są zdjęcia jakieś Samanthy Harris (ktokolwiek to jest :hahaha:)

PostWysłany: Nie 23:54, 11 Sty 2009
Madlen
Onkolog
Onkolog

Powrót do góry

w TV na AXN ale możan i ściągnąć...

Dodano 2 minut temu:

Madlen na oficjalnej stronie te zdjęcia?

PostWysłany: Pon 0:08, 12 Sty 2009
Caellion
Dziekan Medycyny
Dziekan Medycyny

Powrót do góry

nie, na oficjalnej stronie ich nie ma :)
idę przygotwać się do spania i wracam za 20 min :)

PostWysłany: Pon 0:11, 12 Sty 2009
Madlen
Onkolog
Onkolog

Powrót do góry

ok... a podaj linka..

PostWysłany: Pon 0:19, 12 Sty 2009
Caellion
Dziekan Medycyny
Dziekan Medycyny

Powrót do góry

Arroch napisał:
lizbona jeszcze 2 pytania :P sory ale nie mogę z necie doczytać :P

1. Czy zdarzają się psy, tak jak mój koń, przerasowione? Jeśli tak, to co jest z nimi nie tak? że tak się wyrażę, Siwemu poszło w stawy, ale przody więc nie jest źle :)

2. Czy zdarzają się psy z rybimi oczami? I czy jest to wada, tzn. czy widzą gorzej czy w ogóle widzą? Czy tak jak u koni (znowu te konie!! :P) po prostu są niebieskie i nie ma to wpływu na jakość widzenia?
Edit: nie chodzi o Husky'ie bo wiem, że one mają niebieskie ale o inne rasy, które z reguły mają inny kolor oczu :)

Dodano 12 minut temu:

Mykam wyjść jeszcze z psem przed spaniem ;) pewnie nie uda mi się już tu dzisiaj zajrzeć, więc:

Dobranoc :* i do jutra :)

2. Nie znam określenie "rybie oczy", ale może dlatego, że w "mojej" rasie nie zdarzają niebieskie? Znam natomiast psy, u których oko niebieskie oznaczało głuchotę. Coś mi się kojarzy, że nie powinno się łączyć dwóch dogów arlekinów między sobą, właśnie ze względu na tę wadę.

1.Moim skromnym zdaniem określenie "przerasowiony" pasuje do psów, w których budowę człowiek (moim zdaniem) zbyt zaingerował - przykład owczarki niemieckie, które musiały mieć bardzo, ale to bardzo nisko zad , po jakiego grzyba nie wiem, a wprowadziło to potworne zmiany w budowie i w związku z tym do wielu chorób stawów i kośćca.
Psy z krótkimi pyskami - dążono do tego bez opamiętania, aż zaczęły się problemy z oddychaniem, z porodami, z dotlenieniem, z sercem.
Oprócz tego - w poszczególnych rasach są skłonności do pewnych chorób (wady serca, wypadanie rzepki, dysplazja, ślepota, wypadająca druga powieka itp), a jeżeli dopuszczono do hodowli psa z "chorym" genem, to potem taką wadę przekazuje. Niektóre z chorób trudno wyeliminować, bo pies może być tylko nosicielem, a nie chorować i dopiero jego dzieci czy wnuki zachorują. Nie na wszystko też można wykonac badania - najczęściej ze względu na cenę, ale i na możliwości techniczne. Dlatego przy hodowli tak ważni są przodkowie i rzetelne informacje o nich. Pinczery były kiedyś liczniejsze, po wojnie rasa została "odnowiona" z kilku sztuk zaledwie! Mała populacja też ma olbrzymi wpływ na "przerasowienie". Na szczęscie teraz pinczerów jest sporo i na dodatek należą do ras "nie chorujących".:)
Niestety - teoria teorią, a ludzie i tak swoje zrobią. Jak ktoś wydał na psa kasę z zamiarem hodowli, to potem trudno mu zrezygnować z pomysłu, tylko dlatego, że z psem jest coś nie halo. Jeżeli wada nie jest widoczna od razu - to rozmnaża pod szyldem ZKwP. Jeżeli jest - to rozmnaża, mówiąc, że całe to zamieszanie z rodowodami to pic na muchy. Wprawdzie znam osobiście osoby, które po wykryciu wady u psa, zarządziły sterylizację, ale to naprawdę wyjątki.
Podejrzewam, że tych przykładów można by namnożyć, ale chyba bym tu wszystkich zanudziła :D

Dobranoc wsiem - do jutra :D

Codziennie budzę się piękniejsza, ale dziś to już chyba
przesadziłam...

PostWysłany: Pon 0:41, 12 Sty 2009
lizbona
Diabetolog
Diabetolog

Pochwał: 8

Powrót do góry

*zgon* *_______________*
Wszystkie wyglądają zniewalająco!!!!

:mrgreen:

PostWysłany: Pon 0:55, 12 Sty 2009
Madlen
Onkolog
Onkolog

Powrót do góry

widzę... eh chciałbym być na gali...

Dodano 1 minut temu:

Jen ma świetną fryzurę i delikatny(?) makijaż...

PostWysłany: Pon 0:59, 12 Sty 2009
Caellion
Dziekan Medycyny
Dziekan Medycyny

Powrót do góry

Dobra ja idę spać :) dobranoc :cmok:

PostWysłany: Pon 1:16, 12 Sty 2009
Madlen
Onkolog
Onkolog

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Strona Główna -> Ostry Dyżur Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 491, 492, 493 ... 2489, 2490, 2491, 2492, 2493, 2494, 2495, 2496, 2497, 2498  Następny
Strona 492 z 2498

Skocz do: