|
 |
Postaw diagnozę!
Idź do strony Poprzedni 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 35, 36, 37 ... 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107 Następny
|
 |
|
 |
|
Zobacz poprzedni temat
:: Zobacz następny temat
|
Wiadomość |
Autor |
|
 |
Owszem, coś nie tak z nerkami ewidentnie i z tym masz rację, ale to nie jest mocznica. Aminoacyduria w mocznicy?
Zrobimy dializę, jeśli chcemy, żeby pociągnął dłużej.
Kto was biochemii uczył na medycynie?! A może Harpera na oczy nie widzieliście? Mam wam go wyciągnąć teraz? <szuka>
Czym jest miokimia?
Skupmy się na najważniejszych objawach.
O! http://www.knfm.awf.katowice.pl/upload/skrypt%20harper%20polski.pdf
Kto szuka, ten znajduje.
|
|
_________________ Did you come for my feelings? Because I left 'em in my other pants. - Gregory [H]ouse
Wysłany:
Pon 15:30, 21 Gru 2009 |
|
AngelaOrosco
Student medycyny

|
Powrót do góry |
 |
|
 |
|
 |
najprawdopodobniej choroba hartnupów
|
|
_________________ 'Można mnie nie lubić, ale nie ignorować'...
Hattrick-moja siostra, która okazała się bratem. Po prostu.
Wysłany:
Wto 16:51, 22 Gru 2009 |
|
Alan
Pulmonolog

Pochwał: 8
Miasto: Łódź
|
Powrót do góry |
 |
|
 |
Najprawdopodobniej?
Obawiam się, że to pewne 8)
Zwykła infekcja i wzrost temperatury doprowadził do demaskacji kolejnego objawu, którym jest ataksja.
Gratuluję i czekam na następną zagadkę.
|
|
_________________ Did you come for my feelings? Because I left 'em in my other pants. - Gregory [H]ouse
Wysłany:
Wto 20:17, 22 Gru 2009 |
|
AngelaOrosco
Student medycyny

|
Powrót do góry |
 |
|
 |
kto da nowy przypadek? :P
|
|

Wysłany:
Pon 19:53, 28 Gru 2009 |
|
ulow
Stażysta

|
Powrót do góry |
 |
|
 |
To może ja spróbuję?
Cuddy: Pacjent, lat 16 zarzeka się, że zobaczył swoją babcię.
House: Jak my to przeżyjemy...
Cuddy: Dodam, że babcia zmarła 8 lat temu. W efekcie trzasnął głową o kuchenny blat. Chris - ten chłopak - mówi, że nigdy wcześniej nie przydarzyło mu się coś podobnego. Ponadto nie może ruszyć ręką i jest jakiś taki ociężały...?
House: Chase, wyślij go na odwyk i przy okazji przynieś ciastka.
Cuddy: House, on wcześniej nie ćpał.
House: Kto? Chase? Fakt. Prędzej wsadziłby sobie proszek do oka.
Cuddy: Chris. <wciska House'owi kartę pacjenta w ręce i wychodzi>
House: <patrzy> Cóż, pan każe, sługa zrobić musi. Jakie szczęście, że mam własne sługi. Jakieś pomysły?
|
|
Wto 20:55, 29 Gru 2009 |
|
JaSzczurek
Stażysta

Pochwał: 1
|
Powrót do góry |
 |
|
 |
Niedowład ręki może być następstwem udaru, dodając halucynacje może być to też guz mózgu.
|
|
_________________ ' Jeśli cuda się zdarzają, to znaczy, że mam jeden procent szansy . ' ; 3
Wysłany:
Wto 21:23, 29 Gru 2009 |
|
confused
Student medycyny

Miasto: Krk .
|
Powrót do góry |
 |
|
 |
Może, więc zrobiłem rezonans. Wynik negatywny. Żadnych guzów. Pojawił się za to nowy objaw: lekkie drżenie dłoni. Lecimy od początku
Szesnastolatek:
- trudności w poruszaniu
- niedowład ręki
- omamy
- drżenie dłoni
Start.
Nie chcę was popędzać, ale jeżeli niedługo czegoś nie zrobimy to facet może kopnąć w kalendarz. Nie żeby mi to przeszkadzało oczywiście.
Przy okazji, przypadkowo byłem w jego domu i natrafiłem na krople do oczu.
Nie przekrzykujcie się tak, bo nie słyszę. Pacjent kilka godzin temu miał obniżoną serotoninę, teraz zaś jej poziom wzrósł i to mocno. Na co to może wskazywać? Myślcie! On umiera. Może coś brał?
|
|
Wto 22:02, 29 Gru 2009 |
|
JaSzczurek
Stażysta

|
Powrót do góry |
 |
|
 |
Krople do oczu? Jakie?
Jak umiera i ma podwyższony poziom serotoniny to znaczy, że jest to zespół serotoninowy ;) Pasuje drżenie, przymglenie świadomości, halucynacje, zaburzenia koordynacji... Profil toksyn. Pewnie brał jakieś cukierki... (SSRI, TLPD, IMAO) Albo kilka rodzajów cukierków.
Cordafen na obniżenie ciśnienia, lorazepam na relaksację mięśni, coś przeciwgorączkowego i do zimnej wody go. Monitorować.
|
|
Wysłany:
Wto 23:10, 29 Gru 2009 |
|
AngelaOrosco
Student medycyny

|
Powrót do góry |
 |
|
 |
Podano. Ciśnienie obniżone, a gorączki gówniarz nie miał. A tak poza tym to kłamałem. Nie umiera. A raczej nie umierał, kiedy mówiłem, że umiera, bo teraz naprawdę umiera. Chase, nie patrz tak na mnie, to ty masz IQ 6 latka. W każdym razie kilka minut temu wystąpiło migotanie komór. Odratowali go. Interesujące. Dowiedziałem się też coś na temat początkowych zapewnień Cuddy 'on nie bierze' - smarkacz naszpikowany jest LSD i jakimiś mocniejszymi prochami, wywołującymi... no? co? Kto mi to przypasuje do objawów? Mógłbym wam to powiedzieć... Ale jestem wredny. Podpowiem wam tylko, że dragi to nie wszystko. *rzuca piłką w głowę Chase'a* Wybacz. To na pobudzenie komórek.
|
|
Wto 23:22, 29 Gru 2009 |
|
JaSzczurek
Stażysta

|
Powrót do góry |
 |
|
 |
może rezonans płóc coś wyjaśni, a jak nie to może posiew
|
|
_________________ Gregory House M.D.
Wysłany:
Sro 19:06, 30 Gru 2009 |
|
wojtrix
Student medycyny

|
Powrót do góry |
 |
|
 |
A co mają płuca do pacjenta? Przecież on oddychać może. A posiew nic nie wykazał. Badanie na obecność narkotyków wykazało amfetaminę. Która to z kolei wywołała...
|
|
Sro 19:26, 30 Gru 2009 |
|
JaSzczurek
Stażysta

|
Powrót do góry |
 |
|
 |
Migotanie i zaburzenia w napięciu mięśniowym. Trochę za ostro przypakował... W każdym razie to prawdopodobne. Jest teraz stabilny? Ciekawe po co go przyjęliśmy... zwykły narkoman.
|
|
Wysłany:
Sro 19:56, 30 Gru 2009 |
|
AngelaOrosco
Student medycyny

|
Powrót do góry |
 |
|
 |
Stabilny. Też się zastanawiałem, ale narkotyki powinny się już wypłukać z organizmu, a pacjent nadal ma drgawki, niedowład w ręce i spaczoną koordynację ruchową. A jeśli omamy wcale nie były wywołane dragami? Z tego, co wiemy gość ćpa od niedawna, a krople do oczu przyjmuje od lat. LSD wyjaśnia podwyższone ciśnienie, Amfetamina migotanie komór. A reszta? Schizofrenia powoduje zmienność serotoniny i innych związków, ale akurat to można również wytłumaczyć LSD.
|
|
Sro 20:05, 30 Gru 2009 |
|
JaSzczurek
Stażysta

|
Powrót do góry |
 |
|
 |
Może to być Zespół Przetrenowania. Objawy pasują: zaburzenia koordynacji, koncentracji i co najważniejsze znaczący wzrost poziomu serotoniny.
Czy on za wiele nie poskakał na kwasie? Test poziomu testosteronu i kortyzolu na początek.
|
|
Wysłany:
Sro 20:14, 30 Gru 2009 |
|
AngelaOrosco
Student medycyny

|
Powrót do góry |
 |
|
 |
Poziom testosteronu, jak na 16latka w normie. U pacjenta wykryto pestycyd beta-heksachlorocykloheksanu. Poza tym zauważyłem, że pacjentowi szybko wysychają oczy, gdyż... rzadko mruga.
|
|
Sro 20:36, 30 Gru 2009 |
|
JaSzczurek
Stażysta

|
Powrót do góry |
 |
|
|
|
 |
|
 |
 |
Strona Główna
-> Medycyna |
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
|
Idź do strony Poprzedni 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 35, 36, 37 ... 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107 Następny |
Strona 36 z 107 |
|