Rozmowy w t(ł)oku #8[+18 po 22:00]
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 348, 349, 350 ... 991, 992, 993, 994, 995, 996, 997, 998, 999, 1000  Następny

Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Strona Główna -> Ostry Dyżur
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Wiadomość Autor

Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Według jakiegoś wykresu, który oglądałem to średnia długość życia w starożytnym Rzymie większa niż w średniowiecznej Europie.

a według prawa rzymskiego ojciec rodziny miał prawo do zabicia własnych dzieci, i zdarzało się to, zabicia przyłapanych na cudzołóstwie, co (byś się zdziwił jak często) się zdarzało. Nie wspominając już o niewolnikach, którzy ginęli na arenie, na scenie w teatrze, lub przez zachcianki ich pana. To też wpływa na średnią długość życia, bo owszem zdarzali się starcy (był taki, co miał ponad 90 lat i został zabity, albo skazany na śmierć, więc nie zginął śmiercią naturalną), ale w średniowieczu też takie wypadki się zdarzały.
Pytanie czy przy średniej długości życia uwzględniono niewolników, którzy padali jak muchy.

Więc uważałbym na "jakieś wykresy".

Cytat:

Widziałem kilka kościołów gotyckich na własne oczy i każdy blednie przy Panteonie który także widziałem na własne oczy.

Prawda. Też widziałem Panteon na własne oczy i uważam go za najpiękniejszą budowlę jaką widziałem. Ale Gotyk nie blednie - to nie jest kwestia ocenna. Gotyk, tak jak i romanizm jest ważną epoką w sztuce i w każdym podręczniku do historii sztuki ma swoje miejsce. Zresztą, sklepienia żebrowo-krzyżowe i łuki przyporowe zrewolucjonizowały architekturę.

lesio napisał:

Myślałem, że mówimy o kulturze europejskiej a nie krajów trzeciego świata.

No to mały terrorysta wysadza się w Londynie :P

Krucjaty nie są powiązane historycznie z dziećmi terrorystami - chodzi mi o to, że po 700 latach dzieje się to samo, a średniowiecze uważa za wieki ciemne, bo dzieci szły walczyć. Co moim zdaniem było totalnym idiotyzmem, takie same wieki ciemne mamy teraz.

Już pościeliłem!

PostWysłany: Sro 19:11, 30 Gru 2009
Gorm
Dziekan Medycyny
Dziekan Medycyny

Pochwał: 7

Powrót do góry

A ja jutro, na sylwka, wpadnę tylko na parę chwil, bo może uda się w Nowym Roczku pojechać na nartki i muszę wcześnniej wstać ! ;)

Dodano 1 minut temu:

Znikam na chwikę. Wrócę za sekundę. :D

Córek mapeto ogórek - Nemezis, córunia jędzunia - nimfka & Sevir, brat bliźniak - whatever. / zÓy partner ze schowka, mraÓ, mraÓ - Hambarr / Rozczochowy właściciel - maybe ! /druga połówka mojego mózgu - lusiek /maaamusia - kretowa / mruczący pożeracz przecinków -Guśka
'Każdy z nas ma cztery twarze; tę, którą pokazuje innym; tę, którą widzą inni; tę, która myśli, że jest prawdziwa i tę, która jest prawdziwa. Wybierając jedną z nich, nie rezygnujmy z pozostałych.'

PostWysłany: Sro 19:13, 30 Gru 2009
Lady M
Dziekan Medycyny
Dziekan Medycyny

Pochwał: 14

Powrót do góry

nikt mnie nawet nie zauważył :? A ja za wami tęskniłam :?
Ja na sylwka na pewno będę, bo przychodzi do mnie Sevir i pewnie pół nocy spędzimy gadając, a pół z wami :P

Moje siostrzyczki Nemezis i Sevir i nasza mamuta Maagda
Mój prywatny, jedyny i niezastąpiony kaloryferek Alan
Moja prywatna pisarka zÓych dobranocek, po których nikt nie zaśnie - Guśka

PostWysłany: Sro 19:20, 30 Gru 2009
nimfka
Nietoperek
Nietoperek

Pochwał: 30

Miasto: HouseLand
Powrót do góry

Wróciłam ! ;)

nimfka, ja Cię widzę ! :przytul:

Córek mapeto ogórek - Nemezis, córunia jędzunia - nimfka & Sevir, brat bliźniak - whatever. / zÓy partner ze schowka, mraÓ, mraÓ - Hambarr / Rozczochowy właściciel - maybe ! /druga połówka mojego mózgu - lusiek /maaamusia - kretowa / mruczący pożeracz przecinków -Guśka
'Każdy z nas ma cztery twarze; tę, którą pokazuje innym; tę, którą widzą inni; tę, która myśli, że jest prawdziwa i tę, która jest prawdziwa. Wybierając jedną z nich, nie rezygnujmy z pozostałych.'

PostWysłany: Sro 19:23, 30 Gru 2009
Lady M
Dziekan Medycyny
Dziekan Medycyny

Powrót do góry

Cytat:
Krucjaty nie są powiązane historycznie z dziećmi terrorystami - chodzi mi o to, że po 700 latach dzieje się to samo, a średniowiecze uważa za wieki ciemne, bo dzieci szły walczyć. Co moim zdaniem było totalnym idiotyzmem, takie same wieki ciemne mamy teraz.

Ja nie uważam Średniowiecza za ciemne czasy ale po prostu wypadają przeciętnie przy dorobku Starożytności i Renesansie.

Banner pożyczony od Jeanne
Zamałżowiony kochanej Pauli :*

PostWysłany: Sro 19:26, 30 Gru 2009
lesio
Starachowicki Magnat
Starachowicki Magnat

Pochwał: 15

Miasto: Starachowice
Powrót do góry

A ja nie widzę różnicy - każda epoka ma swoje blaski i cienie, Średniowiecze tak samo jak Renesans ma swoje osiągnięcia, w sumie - nie ma to dla mnie żadnego znaczenia.
Jakoś nie wydaje mi się, żeby którakolwiek epoka, Średniowiecze czy Barok, była gorsza od innych. To chyba wynik lekcji polskiego w liceum. ;)

In 30 years, kids as young as 6 or 7 will be sitting in classrooms hearing that women didn’t always have the rights to their own bodies and how boys couldn’t marry boys and girls couldn’t marry girls and they’re going to be as confused and disturbed as when we first learned about slavery and Black Codes.

PostWysłany: Sro 19:28, 30 Gru 2009
Shitzune
Katalizator Zbereźności

Pochwał: 47

Miasto: Graffignano
Powrót do góry

maagdaa to miło :*
masz super avek :P

PostWysłany: Sro 19:28, 30 Gru 2009
nimfka
Nietoperek
Nietoperek

Powrót do góry

Cześć Magdo :twisted:

Kremówka, my sweet sister:* ~Forumowa Mapka Użytkowników~

PostWysłany: Sro 19:29, 30 Gru 2009
Raz3r

Pochwał: 36

Miasto: LbŃ
Powrót do góry

nimfka dziękuję ;)

Dodano 16 sekund temu:

Hej Raz ;*

PostWysłany: Sro 19:29, 30 Gru 2009
Lady M
Dziekan Medycyny
Dziekan Medycyny

Powrót do góry

hej Raz :*
Widzę że wszyscy "ubranka" pozmieniali :P

PostWysłany: Sro 19:35, 30 Gru 2009
nimfka
Nietoperek
Nietoperek

Powrót do góry

lesio, zgadzam się co do starożytności. Ile czasu ona trwała? Sumerowie żyli gdzieś pod koniec IV tysiaclecia p.n.e. i też byli starożytnością.
A starożytność zakończyła się umownie w 476r.

Najbardziej liberalne teorie datują średniowiecze 476-1500. A zaczynano praktycznie od zera.

Co do renesansu to się nie zgodzę. Był kontynuatorem spuścizny średniowiecza, tak jak nasza epoka jest kontynuatorem np. czasów nowożytnych.

Jeszcze mi się przypomniało, co do technologii, że znany w średniowieczu był już gwintowany pręt, taki jak obecnie stosuje się w śrubkach. Niby proste ale właśnie w średniowieczu to wymyślono - taka ciekawostka.

Już pościeliłem!

PostWysłany: Sro 19:36, 30 Gru 2009
Gorm
Dziekan Medycyny
Dziekan Medycyny

Pochwał: 7

Powrót do góry

nimfka, Ty masz śliczne Huddy ubranko i nie musisz zmieniać ;)

PostWysłany: Sro 19:38, 30 Gru 2009
Lady M
Dziekan Medycyny
Dziekan Medycyny

Powrót do góry

Gorm napisał:
lesio, zgadzam się co do starożytności. Ile czasu ona trwała? Sumerowie żyli gdzieś pod koniec IV tysiaclecia p.n.e. i też byli starożytnością.
A starożytność zakończyła się umownie w 476r.

Najbardziej liberalne teorie datują średniowiecze 476-1500. A zaczynano praktycznie od zera.

Wiesz bardziej bym powiedział, że to w Starożytności zaczynali od zera :P

Banner pożyczony od Jeanne
Zamałżowiony kochanej Pauli :*

PostWysłany: Sro 19:41, 30 Gru 2009
lesio
Starachowicki Magnat
Starachowicki Magnat

Pochwał: 15

Miasto: Starachowice
Powrót do góry

Raz, jesteś ?

PostWysłany: Sro 19:44, 30 Gru 2009
Lady M
Dziekan Medycyny
Dziekan Medycyny

Powrót do góry

widzę że tu burzliwa dyskusja historyczna :P Dla mnie każda epoka to po prostu coś innego, nie da się tego porównać na zasadzie "lepsza/gorsza"

PostWysłany: Sro 19:46, 30 Gru 2009
nimfka
Nietoperek
Nietoperek

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Strona Główna -> Ostry Dyżur Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 348, 349, 350 ... 991, 992, 993, 994, 995, 996, 997, 998, 999, 1000  Następny
Strona 349 z 1000

Skocz do: