|
 |
Rozmowy w t(ł)oku #8[+18 po 22:00]
Idź do strony Poprzedni 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 348, 349, 350 ... 991, 992, 993, 994, 995, 996, 997, 998, 999, 1000 Następny
|
 |
|
 |
|
Zobacz poprzedni temat
:: Zobacz następny temat
|
Wiadomość |
Autor |
|
 |
Cytat: | Według jakiegoś wykresu, który oglądałem to średnia długość życia w starożytnym Rzymie większa niż w średniowiecznej Europie. |
a według prawa rzymskiego ojciec rodziny miał prawo do zabicia własnych dzieci, i zdarzało się to, zabicia przyłapanych na cudzołóstwie, co (byś się zdziwił jak często) się zdarzało. Nie wspominając już o niewolnikach, którzy ginęli na arenie, na scenie w teatrze, lub przez zachcianki ich pana. To też wpływa na średnią długość życia, bo owszem zdarzali się starcy (był taki, co miał ponad 90 lat i został zabity, albo skazany na śmierć, więc nie zginął śmiercią naturalną), ale w średniowieczu też takie wypadki się zdarzały.
Pytanie czy przy średniej długości życia uwzględniono niewolników, którzy padali jak muchy.
Więc uważałbym na "jakieś wykresy".
Cytat: |
Widziałem kilka kościołów gotyckich na własne oczy i każdy blednie przy Panteonie który także widziałem na własne oczy.
|
Prawda. Też widziałem Panteon na własne oczy i uważam go za najpiękniejszą budowlę jaką widziałem. Ale Gotyk nie blednie - to nie jest kwestia ocenna. Gotyk, tak jak i romanizm jest ważną epoką w sztuce i w każdym podręczniku do historii sztuki ma swoje miejsce. Zresztą, sklepienia żebrowo-krzyżowe i łuki przyporowe zrewolucjonizowały architekturę.
lesio napisał: |
Myślałem, że mówimy o kulturze europejskiej a nie krajów trzeciego świata. |
No to mały terrorysta wysadza się w Londynie :P
Krucjaty nie są powiązane historycznie z dziećmi terrorystami - chodzi mi o to, że po 700 latach dzieje się to samo, a średniowiecze uważa za wieki ciemne, bo dzieci szły walczyć. Co moim zdaniem było totalnym idiotyzmem, takie same wieki ciemne mamy teraz.
|
|
Sro 19:11, 30 Gru 2009 |
|
Gorm
Dziekan Medycyny

Pochwał: 7
|
Powrót do góry |
 |
|
 |
|
 |
A ja jutro, na sylwka, wpadnę tylko na parę chwil, bo może uda się w Nowym Roczku pojechać na nartki i muszę wcześnniej wstać ! ;)
Dodano 1 minut temu:
Znikam na chwikę. Wrócę za sekundę. :D
|
|
_________________ Avek od anoli !
Córek mapeto ogórek - Nemezis, córunia jędzunia - nimfka & Sevir, brat bliźniak - whatever. / zÓy partner ze schowka, mraÓ, mraÓ - Hambarr / Rozczochowy właściciel - maybe ! /druga połówka mojego mózgu - lusiek /maaamusia - kretowa / mruczący pożeracz przecinków -Guśka
'Każdy z nas ma cztery twarze; tę, którą pokazuje innym; tę, którą widzą inni; tę, która myśli, że jest prawdziwa i tę, która jest prawdziwa. Wybierając jedną z nich, nie rezygnujmy z pozostałych.'
Wysłany:
Sro 19:13, 30 Gru 2009 |
|
Lady M
Dziekan Medycyny

Pochwał: 14
|
Powrót do góry |
 |
|
 |
|
nimfka
Nietoperek

Pochwał: 30
Miasto: HouseLand
|
Powrót do góry |
 |
|
 |
Wróciłam ! ;)
nimfka, ja Cię widzę ! :przytul:
|
|
Córek mapeto ogórek - Nemezis, córunia jędzunia - nimfka & Sevir, brat bliźniak - whatever. / zÓy partner ze schowka, mraÓ, mraÓ - Hambarr / Rozczochowy właściciel - maybe ! /druga połówka mojego mózgu - lusiek /maaamusia - kretowa / mruczący pożeracz przecinków -Guśka
'Każdy z nas ma cztery twarze; tę, którą pokazuje innym; tę, którą widzą inni; tę, która myśli, że jest prawdziwa i tę, która jest prawdziwa. Wybierając jedną z nich, nie rezygnujmy z pozostałych.'
Wysłany:
Sro 19:23, 30 Gru 2009 |
|
Lady M
Dziekan Medycyny

|
Powrót do góry |
 |
|
 |
Cytat: | Krucjaty nie są powiązane historycznie z dziećmi terrorystami - chodzi mi o to, że po 700 latach dzieje się to samo, a średniowiecze uważa za wieki ciemne, bo dzieci szły walczyć. Co moim zdaniem było totalnym idiotyzmem, takie same wieki ciemne mamy teraz. |
Ja nie uważam Średniowiecza za ciemne czasy ale po prostu wypadają przeciętnie przy dorobku Starożytności i Renesansie.
|
|
Sro 19:26, 30 Gru 2009 |
|
lesio
Starachowicki Magnat

Pochwał: 15
Miasto: Starachowice
|
Powrót do góry |
 |
|
 |
|
Shitzune
Katalizator Zbereźności

Pochwał: 47
Miasto: Graffignano
|
Powrót do góry |
 |
|
 |
|
nimfka
Nietoperek

|
Powrót do góry |
 |
|
 |
|
Raz3r

Pochwał: 36
Miasto: LbŃ
|
Powrót do góry |
 |
|
 |
nimfka dziękuję ;)
Dodano 16 sekund temu:
Hej Raz ;*
|
|
Wysłany:
Sro 19:29, 30 Gru 2009 |
|
Lady M
Dziekan Medycyny

|
Powrót do góry |
 |
|
 |
|
nimfka
Nietoperek

|
Powrót do góry |
 |
|
 |
lesio, zgadzam się co do starożytności. Ile czasu ona trwała? Sumerowie żyli gdzieś pod koniec IV tysiaclecia p.n.e. i też byli starożytnością.
A starożytność zakończyła się umownie w 476r.
Najbardziej liberalne teorie datują średniowiecze 476-1500. A zaczynano praktycznie od zera.
Co do renesansu to się nie zgodzę. Był kontynuatorem spuścizny średniowiecza, tak jak nasza epoka jest kontynuatorem np. czasów nowożytnych.
Jeszcze mi się przypomniało, co do technologii, że znany w średniowieczu był już gwintowany pręt, taki jak obecnie stosuje się w śrubkach. Niby proste ale właśnie w średniowieczu to wymyślono - taka ciekawostka.
|
|
Sro 19:36, 30 Gru 2009 |
|
Gorm
Dziekan Medycyny

Pochwał: 7
|
Powrót do góry |
 |
|
 |
nimfka, Ty masz śliczne Huddy ubranko i nie musisz zmieniać ;)
|
|
Wysłany:
Sro 19:38, 30 Gru 2009 |
|
Lady M
Dziekan Medycyny

|
Powrót do góry |
 |
|
 |
Gorm napisał: | lesio, zgadzam się co do starożytności. Ile czasu ona trwała? Sumerowie żyli gdzieś pod koniec IV tysiaclecia p.n.e. i też byli starożytnością.
A starożytność zakończyła się umownie w 476r.
Najbardziej liberalne teorie datują średniowiecze 476-1500. A zaczynano praktycznie od zera. |
Wiesz bardziej bym powiedział, że to w Starożytności zaczynali od zera :P
|
|
Sro 19:41, 30 Gru 2009 |
|
lesio
Starachowicki Magnat

Pochwał: 15
Miasto: Starachowice
|
Powrót do góry |
 |
|
 |
Raz, jesteś ?
|
|
Wysłany:
Sro 19:44, 30 Gru 2009 |
|
Lady M
Dziekan Medycyny

|
Powrót do góry |
 |
|
 |
|
nimfka
Nietoperek

|
Powrót do góry |
 |
|
|
|
 |
|
 |
 |
Strona Główna
-> Ostry Dyżur |
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
|
Idź do strony Poprzedni 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 348, 349, 350 ... 991, 992, 993, 994, 995, 996, 997, 998, 999, 1000 Następny |
Strona 349 z 1000 |
|