Rozmowy w t(ł)oku #8[+18 po 22:00]
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 354, 355, 356 ... 991, 992, 993, 994, 995, 996, 997, 998, 999, 1000  Następny

Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Strona Główna -> Ostry Dyżur
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Wiadomość Autor

Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ewel,pojęcia nie mam czy trudne,bo ostatni raz z biologia miałam do czynienia jakieś 4 lata temu xD I wiedza nabyta do 2 klasy eLO nie jest przeze mnie w żaden sposób powtarzana :lol:

Moja zÓa, mHoczna i demoralizująca siostra Mirela :*

PostWysłany: Sro 23:09, 30 Gru 2009
Marguerite
Dziekan Medycyny
Dziekan Medycyny

Pochwał: 14

Powrót do góry

A gdzie odpowiedź E) - olewam sprawdzian i idę na randkę z Boothem?

In 30 years, kids as young as 6 or 7 will be sitting in classrooms hearing that women didn’t always have the rights to their own bodies and how boys couldn’t marry boys and girls couldn’t marry girls and they’re going to be as confused and disturbed as when we first learned about slavery and Black Codes.

PostWysłany: Sro 23:10, 30 Gru 2009
Shitzune
Katalizator Zbereźności

Pochwał: 47

Miasto: Graffignano
Powrót do góry

Shitzune napisał:
A gdzie odpowiedź E) - olewam sprawdzian i idę na randkę z Boothem?

Tylko w kluczu odpowiedzi ;).

PostWysłany: Sro 23:12, 30 Gru 2009
Ewel
Neskwikowa BiolKuleczka

Pochwał: 72

Miasto: G.||Gdynia
Powrót do góry

Ooo, pytanko.
Przyznam szczerze, że nie jest ono banałem. Odpowiedź wybrałam drogą eliminacji, choć za bardzo mi się to nie podoba, bo powinnam od razu zrozumieć o co chodzi z odpowiedzią d.

Cytat:

A) Bezładnym ułożeniem kurczliwych włókienek.
B) Kurczeniem się niezależnie od naszej woli.
C) Obecnością niewielkiej liczby mitochondriów.
D) Szybkim, choć krótkotrwałym kurczeniem się.

a raczej nie, bo włókienka tworzyły takie wrzecionka
b raczej nie, bo co by to było, gdyby mięśnie kurczyły się bez naszej woli
c raczej nie bo mięśnie mają dużo mitochondriów

więc zostaje d :)

Ale takie coś dla gimnazjalistów? Oni już się uczą takich rzeczy :szok:. Wiedzą w ogóle co to są mitochondria? :hahaha:
A tak na poważnie, pomysł z Brenan doskonały. Dodałabym jeszcze w pytaniu imię, żeby dodać powagi :D

Banner od Jeanne

PostWysłany: Sro 23:14, 30 Gru 2009
bozenka21
Urolog
Urolog

Pochwał: 10

Miasto: Gdańsk
Powrót do góry

Nie, no z tego co pamiętam to mieliśmy w gimnazjum takie rzeczy i jakoś nie miałem problemu z tym pytaniem. Chociaż teraz pokolenia coraz głupsze to mozna to w D można dać że ich skurcze są zależne od naszej woli.

Banner pożyczony od Jeanne
Zamałżowiony kochanej Pauli :*

PostWysłany: Sro 23:16, 30 Gru 2009
lesio
Starachowicki Magnat
Starachowicki Magnat

Pochwał: 15

Miasto: Starachowice
Powrót do góry

Bożenko, rządzisz :D
Z odpowiedzią a chodzi o to, że mięśnie gładkie tworzą bezładne skupiska filamentów i mają wrzecionowaty kształt, a w szkieletowych są prążki ^^
Takie rzeczy mają w podręczniku, ba, nawet w wymaganiach programowych :D
A motyw Bonesowy jest w całym sprawdzianie, więc i imię też się pojawia, ale wcześniej :D.

PostWysłany: Sro 23:19, 30 Gru 2009
Ewel
Neskwikowa BiolKuleczka

Powrót do góry

Musiałabym sobie przypomnieć co było w gimnazjum, bo szczerze mówiąc ja to wszystko wiem z liceum. Wcześniej w ogóle jakąś czarną dziurę mam. Jakbym w ogóle się biologii nie uczyła, a coś przecież musieliśmy robić. Więc chyba i pojęcie mitochondrium się pojawiło.

Choć patrząc na dzisiejszych gimnazjalistów, zastanawiałabym się czy oni o tym słyszeli.

Banner od Jeanne

PostWysłany: Sro 23:19, 30 Gru 2009
bozenka21
Urolog
Urolog

Powrót do góry

lesio napisał:
Chociaż teraz pokolenia coraz głupsze to mozna to w D można dać że ich skurcze są zależne od naszej woli.

Nie zaniżajmy obscenicznie niskiego poziomu polskiej edukacji xD Chociaż z drugiej strony to takie belfrowskie "Dla mnie to łatwizna, jak możecie tego nie wiedzieć" :D I like it :twisted:.

PostWysłany: Sro 23:21, 30 Gru 2009
Ewel
Neskwikowa BiolKuleczka

Powrót do góry

Ewel napisał:
Z odpowiedzią a chodzi o to, że mięśnie gładkie tworzą bezładne skupiska filamentów i mają wrzecionowaty kształt, a w szkieletowych są prążki ^^

Odpowiedź a skumałam od razu i pojawił mi sie przed oczami ukochany wrzecionek, który rysowałam na biologii.
To d nie skumałam, bo mi szybkim i krótkotrwałym obok siebie nie podpasowało. Takie zamroczenie umysłu. Musiałam jeszcze raz czytać i wtedy dotarło do mnie o co chodziło w odpowiedzi d :)

Ps. Ja chce więcej. Świetna zabawa

Banner od Jeanne

PostWysłany: Sro 23:22, 30 Gru 2009
bozenka21
Urolog
Urolog

Powrót do góry

Pojęcie mitochondrium? Pierwsza lekcja w pierwszej klasie gimnazjum! Pamiętam. ;)

In 30 years, kids as young as 6 or 7 will be sitting in classrooms hearing that women didn’t always have the rights to their own bodies and how boys couldn’t marry boys and girls couldn’t marry girls and they’re going to be as confused and disturbed as when we first learned about slavery and Black Codes.

PostWysłany: Sro 23:22, 30 Gru 2009
Shitzune
Katalizator Zbereźności

Pochwał: 47

Miasto: Graffignano
Powrót do góry

bozenka21 napisał:
Musiałabym sobie przypomnieć co było w gimnazjum, bo szczerze mówiąc ja to wszystko wiem z liceum. Wcześniej w ogóle jakąś czarną dziurę mam. Jakbym w ogóle się biologii nie uczyła, a coś przecież musieliśmy robić. Więc chyba i pojęcie mitochondrium się pojawiło.

Mam dokładnie tak samo :]. Przypomina mi się tylko malowanie kuleczek obrazujących ułożenie cząsteczek w ciele stałym, ciekłym i gazowym z przyrody z podstawówki :lol:.

PostWysłany: Sro 23:23, 30 Gru 2009
Ewel
Neskwikowa BiolKuleczka

Powrót do góry

Ewel, tak belefer tak ma xD szczególnie ten który robi streszczenie książki :twisted: *przypomnina sobie jak to było w gim*

Moja zÓa, mHoczna i demoralizująca siostra Mirela :*

PostWysłany: Sro 23:23, 30 Gru 2009
Marguerite
Dziekan Medycyny
Dziekan Medycyny

Pochwał: 14

Powrót do góry

Ewel napisał:
Mam dokładnie tak samo :]. Przypomina mi się tylko malowanie kuleczek obrazujących ułożenie cząsteczek w ciele stałym, ciekłym i gazowym z przyrody z podstawówki :lol:.

Ja mam jeszcze gorzej. Jestem tak stara, że ja jeszcze przyrody nie miałam. Miałam normalnie, biologię i chemię i za cholerę nie pamiętam co na tej biologii robiliśmy (oprócz denerwowania babki). Na pewno ekologia i człowiek. Ale co dokładnie? Nic, czarna dziura.

Banner od Jeanne

PostWysłany: Sro 23:24, 30 Gru 2009
bozenka21
Urolog
Urolog

Powrót do góry

No lecimy z kolejnym pytankiem :mrgreen:

Cytat:
Agent Booth doznał kontuzji podczas próby schwytania szefa mafii. Poczuł silne uderzenie w bok głowy i choć zranione miejsce nie wyglądało najlepiej, prawie wcale nie odczuwał bólu. Pamiętając o stopniu ukrwienia i unerwienia tkanek kostnej i chrzęstnej, oceń prawdziwość poniższego stwierdzenia:
Booth z pewnością ma uszkodzoną tkankę kostną. PRAWDA FAŁSZ

Pomyślałam, że to może być jako zadanie sprawdzające kategorię "D" umiejętności ucznia (A-zapamiętał, B-rozumie, C-stosuje w sytuacjach typowych, D-stosuje w syt.nietypowych) :mrgreen:

PostWysłany: Sro 23:29, 30 Gru 2009
Ewel
Neskwikowa BiolKuleczka

Powrót do góry

Ja też miałem przyrodę w podstawówce ale mało pamiętam z tych lekcji. W gimnazjum biologia była w miarę ok, bo odbywała się na zasadzie takiej dyskusji i opowiadań na linii nauczyciel-uczniowie i zawsze było ciekawie. A teraz mam starą babkę co już uczyła w liceum jak moja mama była w klasie maturalnej :? Jej wpadnie w tok mówienia to tak przez 40min nawija bez przerwy :roll:

Co do pytania to fałsz

Banner pożyczony od Jeanne
Zamałżowiony kochanej Pauli :*

PostWysłany: Sro 23:29, 30 Gru 2009
lesio
Starachowicki Magnat
Starachowicki Magnat

Pochwał: 15

Miasto: Starachowice
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Strona Główna -> Ostry Dyżur Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 354, 355, 356 ... 991, 992, 993, 994, 995, 996, 997, 998, 999, 1000  Następny
Strona 355 z 1000

Skocz do: