Rozmowy w t(ł)oku #12
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 197, 198, 199 ... 890, 891, 892, 893, 894, 895, 896, 897, 898, 899  Następny

Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Strona Główna -> Ostry Dyżur
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Wiadomość Autor

Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Shitzune napisał:
śmierć to niedostateczna kara - trudniej jest żyć

Może nam się tak wydaje, jednak chyba każdy skazaniec wolałby żyć, dlatego kara śmierci stanowi taki problem moralny.

Dobry wieczór ;)

my soulmate Hambarr :*:* córeczka Nemezis :*
maagdaa&sinaj spółka zóo z.o.o

- In fact, I hate you. - I've never hated anyone more. - Every nerve ending in my body is electrified by hatred. - There is a fiery pit of hate burning inside me, ready to explode. - So it's settled then? - We're settled.

PostWysłany: Pią 22:17, 07 Maj 2010
sinaj
Dziekan Medycyny
Dziekan Medycyny

Użytkownik zbanowany
Pochwał: 35
Ostrzeżeń: 1

Miasto: Legnica/Radom
Powrót do góry

Marguerite nic a nic nie dostałam :( a czekałam i czekałam :(

Shee is perfect human being.

Matura? #NOT MY DIVISION

PostWysłany: Pią 22:18, 07 Maj 2010
Nemezis
The Woman
The Woman

Pochwał: 19

Miasto: 221B Baker Street
Powrót do góry

sinaj, hej.

PostWysłany: Pią 22:18, 07 Maj 2010
alhambra
Psi Detektyw
Psi Detektyw

Pochwał: 13

Powrót do góry

maybe_55 napisał:
Oo lesio! Miałam kiedyś kaczkę o imieniu Lesio.

Więc zapewne to musiała być bardzo dostojna i inteligentna kaczka :wink:

Banner pożyczony od Jeanne
Zamałżowiony kochanej Pauli :*

PostWysłany: Pią 22:20, 07 Maj 2010
lesio
Starachowicki Magnat
Starachowicki Magnat

Pochwał: 15

Miasto: Starachowice
Powrót do góry

Shitzune napisał:
Bo jestem przeciwna zabijaniu drugiego człowieka

Morderca już zabił.

Shitzune napisał:
mierć to niedostateczna kara - trudniej jest żyć

Prawda. Ale najpierw trzeba ustalić jaki skutek ma kara wywołać. Jeśli przestępca ma wiedzieć, że zrobił źle i ponosić tego ciężar, aż zrozumie to zgadzam się z tym co napisałaś. Ale jeśli przenieść ciężar kary z tego przestępcy na społeczeństwo to sprawa wygląda inaczej. Uważam, że takie przestępstwa jak morderstwo powinny być karane nie po to, by przestępca czuł skutki swojego czynu (chociaż w pewnym stopniu to też ważne), ale po to by wyeliminować kogoś takiego ze społeczeństwa.

W dyskusjach o karze śmierci zawsze podaję jako przykład Teda Bundy'iego. Ale tym razem zaproponuje, żeby każdy sam się z tym zapoznał i napisał co myśli :) .

Już pościeliłem!

PostWysłany: Pią 22:20, 07 Maj 2010
Gorm
Dziekan Medycyny
Dziekan Medycyny

Pochwał: 7

Powrót do góry

lesio, Oo tak. :lol:

Dobra..oczy mi się zamykają...Serio,serio ide spać XD Dobranoc :***

maagdaa - mój prywatny rozczoch z Octoberem w ręce!
Agawa & Nigide- Mhroczne i (nie)zÓe rodzeństwo!, Nuttie Kuzynka 65 stopnia &
Wujek JigSaw.

'Nie idź za mną, bo nie umiem prowadzić. Nie idź przede mną, bo mogę za tobą nie nadążyć. Idź po prostu obok mnie i bądź moim przyjacielem.'

PostWysłany: Pią 22:22, 07 Maj 2010
maybe_55
Dziekan Medycyny
Dziekan Medycyny

Pochwał: 39

Powrót do góry

Nemezis wyśle Ci jeszcze raz w takim razie

Moja zÓa, mHoczna i demoralizująca siostra Mirela :*

PostWysłany: Pią 22:23, 07 Maj 2010
Marguerite
Dziekan Medycyny
Dziekan Medycyny

Pochwał: 14

Powrót do góry

Gorm napisał:
Morderca już zabił.

Więc jego też mamy zabić? I uczynić kogoś innego jego mordercą?

Gorm napisał:
ale po to by wyeliminować kogoś takiego ze społeczeństwa.

Tak, ale nigdy nie wiesz, czy w tym człowieku nie nastąpi taka zmiana. Może to brzmi trochę naiwnie, pewnie takie też jest, ale nie mogę teraz z góry zakładać, że w danej sytuacji zabicie drugiego człowieka jest dobre.

Gorm, a tak w ogóle, widziałeś taki film "Life of David Gale"? Po polsku to chyba "Życie za życie".

In 30 years, kids as young as 6 or 7 will be sitting in classrooms hearing that women didn’t always have the rights to their own bodies and how boys couldn’t marry boys and girls couldn’t marry girls and they’re going to be as confused and disturbed as when we first learned about slavery and Black Codes.

PostWysłany: Pią 22:27, 07 Maj 2010
Shitzune
Katalizator Zbereźności

Pochwał: 47

Miasto: Graffignano
Powrót do góry

Dobra, kochani, ja też już zmykam, bo chce mi się spać. Do jutra :P

PostWysłany: Pią 22:31, 07 Maj 2010
alhambra
Psi Detektyw
Psi Detektyw

Pochwał: 13

Powrót do góry

Marguerite dobrze czekam.
ja też się zmywam, znowu mi serducho dokucza ;X
do napisania! ;* :papapa:

Shee is perfect human being.

Matura? #NOT MY DIVISION

PostWysłany: Pią 22:34, 07 Maj 2010
Nemezis
The Woman
The Woman

Pochwał: 19

Miasto: 221B Baker Street
Powrót do góry

Shitzune napisał:
Więc jego też mamy zabić?

Ja uważam, że jak ktoś zabija umyślnie i świadomie, wie, co robi. A skoro zdaje sobie z tego sprawę, że narusza czyjeś prawo do życia, to powinien mieć świadomość, że jego prawo do życia zostanie potraktowane tak samo. Nie mówię tu o "zrzekaniu się" prawa do życia, bo jako takiego nie można się go zrzec. Chodzi mi o to, że przez swój czyn godzi się na naruszenie przez kogoś swojego prawa do życia.

Shitzune napisał:
I uczynić kogoś innego jego mordercą?

jest wiele możliwości uśmiercenia bez czynienia kogoś "mordercą". Rozpatrujemy to pod względem moralnym, bo pod względem prawnym nie ma żadnych dyskusji (to tak jakby oskarżać państwo o pozbawienie wolności z kodeksu karnego). Np zagłodzenie na śmierć, pluton egzekucyjny z 3 karabinami ze ślepą amunicją na 5 karabinów - nikt nie wie jaki ma, pozostawienie w zamkniętym pomieszczeniu ze strzykawką z trucizną, albo z pistoletem z jednym nabojem. Poza tym znalazłoby się tysiące osób, które wykonywałyby wyroki chętnie, wiedząc, że usuwają morderców.

No i kto miałby być mordercą? sędzia, który skazał? prokurator, który wnioskował o karę śmierci? lekarz, który podał zastrzyk?

I ważna sprawa: morderstwo nie równa się zabójstwo. Morderstwo jest zabójstwem zrealizowanym z premedytacją, przemyślane.

Dodano 2 minut temu:

Shitzune napisał:

Tak, ale nigdy nie wiesz, czy w tym człowieku nie nastąpi taka zmiana. Może to brzmi trochę naiwnie, pewnie takie też jest, ale nie mogę teraz z góry zakładać, że w danej sytuacji zabicie drugiego człowieka jest dobre.

Powtarzam, morderca już zabił. Karze się za coś. Eliminacja ze społeczeństwa też jest za coś, a to że przy okazji nikogo więcej nie zabije to plus (Poczytaj o tym Tedzie Bundy'm). Nie można kogoś skazać na śmierć, bo wygląda na kogoś, kto zabije za 10 lat.

Shitzune napisał:
widziałeś taki film "Life of David Gale"?

nie oglądałem.

Już pościeliłem!

PostWysłany: Pią 22:39, 07 Maj 2010
Gorm
Dziekan Medycyny
Dziekan Medycyny

Powrót do góry

Gorm napisał:
Chodzi mi o to, że przez swój czyn godzi się na naruszenie przez kogoś swojego prawa do życia.

Ale trochę takie "jak Kuba Bogu, tak Bóg Kubie". To, że on zrobił coś nie tak, nie daje nam prawa zachować się tak samo.

Gorm napisał:
Np zagłodzenie na śmierć, pluton egzekucyjny z 3 karabinami ze ślepą amunicją na 5 karabinów - nikt nie wie jaki ma, pozostawienie w zamkniętym pomieszczeniu ze strzykawką z trucizną, albo z pistoletem z jednym nabojem.

Rozmycie odpowiedzialności :roll: Przepraszam, ale to do mnie nie przemawia... To tak jak nakaz strzelania w tył głowy skazańców dla żołnierzy niemieckich, w trosce o ich zdrowie psychiczne. Wiem, wiem, trochę nieadekwatny przykład, ale mam nadzieję, że rozumiesz, o co mi chodzi.

Gorm napisał:
No i kto miałby być mordercą? sędzia, który skazał? prokurator, który wnioskował o karę śmierci? lekarz, który podał zastrzyk?

No cóż, powiem szczerze, że nie wiem, kogo nazwać mordercą, ale według mnie, według moich zasad moralnych, każdy z nich jest po części odpowiedzialny.

In 30 years, kids as young as 6 or 7 will be sitting in classrooms hearing that women didn’t always have the rights to their own bodies and how boys couldn’t marry boys and girls couldn’t marry girls and they’re going to be as confused and disturbed as when we first learned about slavery and Black Codes.

PostWysłany: Pią 22:41, 07 Maj 2010
Shitzune
Katalizator Zbereźności

Powrót do góry

Shitzune napisał:
To, że on zrobił coś nie tak, nie daje nam prawa zachować się tak samo.

Powtarzam, morderstwo to kwalifikowana forma zabójstwa, znaczy to, że koleś usiadł, przemyślał i zaplanował wszystko, wiedział jaka jest kara.

Shitzune napisał:
Przepraszam, ale to do mnie nie przemawia...

A przemawia do Ciebie, że ten, który zabił kogoś z premedytacją nie pracuje, wszystko niezbędne do życia posiada, wychodzi na wolność za dobre sprawowanie albo błędy formalne w procesie, jak np. nie pouczenie świadka o prawie do odmowy zeznań w pewnych wypadkach?

W dzisiejszym systemie chroni się mordercę. A ofiara, a raczej rodzina ofiary nikogo nie obchodzi. To jest zatrważające. Wierzy się, że morderca może się zmienić, że nie trzeba od razu go zabijać, że ma prawa. A ja pytam: a ofiara? nie miała prawa do życia?

Shitzune napisał:
No cóż, powiem szczerze, że nie wiem, kogo nazwać mordercą, ale według mnie, według moich zasad moralnych, każdy z nich jest po części odpowiedzialny.

Mordercą należy nazwać mordercę- tego, który jest skazany. I uważam, że on jest odpowiedzialny za swoją śmierć, a nikt inny. Kara śmierci to odpłata.

Argumenty przeciw karze śmierci miały rację bytu, gdy nie było badań DNA, bo można było skazać niewinnego. Dziś praktycznie nie ma takiej możliwości.

Już pościeliłem!

PostWysłany: Pią 22:52, 07 Maj 2010
Gorm
Dziekan Medycyny
Dziekan Medycyny

Powrót do góry

Gorm napisał:
nie oglądałem.

Dawno już go oglądałam, więc nie wiem, jak bym go teraz odebrała, ale pamiętam, że w bardzo fajny sposó obrazuje, jak działa cały ten system. Ogółem - o gościu, który chce zniesienia kary śmierci w jakimś tam stanie w USA. Film ma parę niepotrzebnych wątków, ale ogólnie całkiem ciekawy.

Dodano 11 minut temu:

Gorm napisał:
A przemawia do Ciebie, że ten, który zabił kogoś z premedytacją nie pracuje, wszystko niezbędne do życia posiada, wychodzi na wolność za dobre sprawowanie albo błędy formalne w procesie, jak np. nie pouczenie świadka o prawie do odmowy zeznań w pewnych wypadkach?

Jak już pisałam wcześniej - w ogóle mi to nie pasuje, ale w takim razie zmieńmy system. Trzeba znaleźć złoty środek - pamiętać, że ktoś zabił, ale ten ktoś też jest człowiekiem. Wiem, ze ty w tym wszystkim siedzisz głębiej, studiujesz prawo, więc wiesz, jak to wygląda z formalnej strony - i pewnie widzisz to od innej strony. Ale dla mnie kara śmierci zawsze będzie pójściem po najmniejszej linii oporu. A ludzie nie są nieomylni, co więcej są sprytni i bardzo łatwo mogą wszystko obrócić na własną korzyść. Jaką mamy pewność, że za ileśtam lat nie będą rozdawać kary śmierci na prawo i na lewo, bo tak łatwiej i lepiej dla społeczeństwa?
To nawet trochę jak z tym homoseksualizmem - sam w sobie teoretycznie nie stanowi żadnej szkody dla innych, ale legalizacja tego typu zachowań może pociągnąć za sobą legalizację pedofilii, zoofilii etc.

Gorm napisał:
Powtarzam, morderstwo to kwalifikowana forma zabójstwa, znaczy to, że koleś usiadł, przemyślał i zaplanował wszystko, wiedział jaka jest kara.

No tak, zgadzam się, ale wciąż uważam, ze to nic nie zmienia. To, że on, tak jak napisałeś, przez swój czyn godzi się na naruszenie swojego prawa do życia, według mnie w żaden sposób nie zdejmuje z nas odpowiedzialności.

PostWysłany: Pią 23:04, 07 Maj 2010
Shitzune
Katalizator Zbereźności

Powrót do góry

Shitzune napisał:
pamiętać, że ktoś zabił, ale ten ktoś też jest człowiekiem

Nie może być człowiekiem ten, kto zabił z pełną świadomością i zimną krwią, to nie ma nic wspólnego z człowieczeństwem.

Shitzune napisał:
Wiem, ze ty w tym wszystkim siedzisz głębiej, studiujesz prawo, więc wiesz, jak to wygląda z formalnej strony - i pewnie widzisz to od innej strony

Ale rozmawiamy raczej o idei, o racjach, a nie o konkretnych uregulowaniach.

Shitzune napisał:
Ale dla mnie kara śmierci zawsze będzie pójściem po najmniejszej linii oporu

Ja uważam, że trzeba karać adekwatnymi środkami.

Shitzune napisał:
A ludzie nie są nieomylni, co więcej są sprytni i bardzo łatwo mogą wszystko obrócić na własną korzyść

Mówię, w dzisiejszych czasach mamy DNA, a poza tym kara śmierci zawsze będzie do wyboru obok dożywotniego pozbawienia wolności, nie ma innej możliwości.

Shitzune napisał:
Jaką mamy pewność, że za ileśtam lat nie będą rozdawać kary śmierci na prawo i na lewo, bo tak łatwiej i lepiej dla społeczeństwa?

Jeśli nie będziemy w państwie totalitarnym to całkiem dużą pewność. W USA to działa całkiem sprawnie.

Shitzune napisał:
To, że on, tak jak napisałeś, przez swój czyn godzi się na naruszenie swojego prawa do życia, według mnie w żaden sposób nie zdejmuje z nas odpowiedzialności.

A ja uważam przeciwnie, w żaden sposób nie nakłada na nas odpowiedzialności. To tak jakby mieć pretensje do sędziego, że pozbawił kogoś wolności, a gdyby coś się stało w więzieniu, to miałby sędzia odpowiadać za to?

Już pościeliłem!

PostWysłany: Pią 23:18, 07 Maj 2010
Gorm
Dziekan Medycyny
Dziekan Medycyny

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Strona Główna -> Ostry Dyżur Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 197, 198, 199 ... 890, 891, 892, 893, 894, 895, 896, 897, 898, 899  Następny
Strona 198 z 899

Skocz do: