|
 |
Rozmowy w t(ł)oku #2
Idź do strony Poprzedni 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 14, 15, 16 ... 1374, 1375, 1376, 1377, 1378, 1379, 1380, 1381, 1382, 1383 Następny
|
 |
|
 |
|
Zobacz poprzedni temat
:: Zobacz następny temat
|
Wiadomość |
Autor |
|
 |
Howling_Mad napisał: |
Mogę wiedzieć ale nie chce musieć znać na pamięć te rzeczy mam wiedzieć że coś takiego istniało i gdzie ewentualnie znaleźć interesujące mnie wiadomości głowa to nie śmietnik |
Ja mogę wiedzieć co znaczą znaki drogowe, ale nie muszę ich znać na pamięć, wiem że coś takiego istnieje...
Chcesz czy nie chcesz jesteś częścią historii i historia dzieje się na twoich oczach. A potrzebna jest bo daje kilka fajnych umiejętności, np.
+5 do patriotyzmu
+7 do istnienia narodu (jednym z warunków istnienia narodu jest to, że ma swoją historię)
+4 do ochrony przed takim samymi błędami
i jeszcze kilka innych ciekawych.
That's the point.
|
|
Sro 16:58, 13 Maj 2009 |
|
Gorm
Dziekan Medycyny

Pochwał: 7
|
Powrót do góry |
 |
|
 |
|
 |
Ale przecież historia poszczególnych krajów jest ze sobą ścisłe połączona (nie wszystkich oczywiscie, bo nie wpajają nam jak tworzyła się Republika Kongo)
Nie łączmy też wojny secesyjnej z burdelem w kraju (bo chyba chodziło Ci o Polskę), to zupełnie inne zagadnienia...
Mogłoby się wydawać, że jestem humanistką. Nie, ja też wybrałam inny kierunek i jakos nie przeszkadza mi poznawanie historii. Właśnie - poznawanie, bo przecież powinno to być 'odkrywanie' dziejów, a nie zwykłe zakuwanie..
|
|
_________________ Każdy błąd kobiety jest winą mężczyzny.
Wysłany:
Sro 17:00, 13 Maj 2009 |
|
LicenceToKill
Pulmonolog

Pochwał: 11
|
Powrót do góry |
 |
|
 |
T. napisał: | L. napisałabyś chaserona do encyklopedii? Artykulik? |
T. z wielką chęcią :D , ale może wyślę Ci to co napisałam do artykułu ToAra na temat chaserona, tylko z drobnymi modyfikacjami, z powodu zwrotu akcji w ostatnich odcinkach, ok?
I na kiedy miałyby o byc?
|
|
Wysłany:
Sro 17:01, 13 Maj 2009 |
|
L.
Ginekolog

Pochwał: 3
Miasto: 3city
|
Powrót do góry |
 |
|
 |
Howling_Mad, a gdybyś miał dzieci, które byłyby bardzo ciekawe świata i domagały się odpowiedzi na pytania typu: ,,Kiedy była wojna secesyjna?"
Gdybyś nie udzielił odpowiedzi nie zyskałbyś w ich oczach, a i one mogłyyby stracić zapał do nauki, bo ,,przecież tatuś też nie wie..."
Ostatnio zmieniony przez Salamandra dnia Sro 17:07, 13 Maj 2009, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Sro 17:03, 13 Maj 2009 |
|
Salamandra
Psychologiczny Iluzjonista

Pochwał: 19
|
Powrót do góry |
 |
|
 |
L. dałabys radę do konca tygodnia? Było by super dzieki:*
|
|
Sro 17:06, 13 Maj 2009 |
|
T.
Mecenas Timon

Pochwał: 37
|
Powrót do góry |
 |
|
 |
Gorm napisał: | Ja mogę wiedzieć co znaczą znaki drogowe, ale nie muszę ich znać na pamięć, wiem że coś takiego istnieje... |
Jak nie siadasz za kółko to po co Ci one, nawet jak jesteś pieszym to Cię
wszystkie nie obchodzą tylko skierowane do Ciebie
pieszego Gorm napisał: | +4 do ochrony przed takim samymi błędami |
a nie muszę wiedzieć kiedy te błędy popełniono powinienem wiedzieć że był
|
|
Wysłany:
Sro 17:06, 13 Maj 2009 |
|
Howling_Mad
Chirurg dziecięcy

|
Powrót do góry |
 |
|
 |
Wojna secesyjna o ile się orientuję to wojna północ-południe (unia vs konfederaci). To jednym z jej skutków było zniesienie niewolnictwa, co tak naprawdę sprawiło, że ani nikt z nas nie ma swojego murzyna i 13 może być z foremanem.
|
|
Sro 17:08, 13 Maj 2009 |
|
Gorm
Dziekan Medycyny

|
Powrót do góry |
 |
|
 |
Cytat: | co tak naprawdę sprawiło, że ani nikt z nas nie ma swojego murzyna i 13 może być z foremanem. |
Gorm, rozwaliłeś mnie tym :D
|
|
_________________ Każdy błąd kobiety jest winą mężczyzny.
Wysłany:
Sro 17:10, 13 Maj 2009 |
|
LicenceToKill
Pulmonolog

Pochwał: 11
|
Powrót do góry |
 |
|
 |
T., ok, zajmę się tym najwcześniej w piątek późnym wieczorem, bo wlaśnie tego dnia o 18 mam koło z powszechnej (o zgrozo! :shock:), ale do końca tygodnia na pewno będzie gotowe ;).
|
|
Wysłany:
Sro 17:10, 13 Maj 2009 |
|
L.
Ginekolog

|
Powrót do góry |
 |
|
 |
L. odpowiadając na PW "nie ;)"
|
|
_________________ Toaroraptorus vel Szpon Sprawiedliwości
Bywają rozstania niezależne od dwojga.Bolesne bo żadne go nie chce.
Wysłany:
Sro 17:12, 13 Maj 2009 |
|
ToAr
(prze)Biegły Rewident

Pochwał: 63
|
Powrót do góry |
 |
|
 |
LicenceToKill No jasne że chodziło o Polskę tylko u nas zastanawiano się gdzie kto stał czy po stronie ZOOMO czy robotników zamiast się wziąć do roboty i nie łącze burdelu z wojną u jankesów tylko mówię że czasem trzeba nie tyle co zapomnieć a ile nie kierować się tym co było
Salamandra
Już bez tego kiepski byłby ze mnie ojciec ale podejrzewam, że wziąłbym książkę córkę na kolana i razem z nią zglebić ten temat a nie tylko rzucić datą
|
|
Wysłany:
Sro 17:14, 13 Maj 2009 |
|
Howling_Mad
Chirurg dziecięcy

|
Powrót do góry |
 |
|
 |
Howling_Mad, pewnie że znaki mają obchodzić. Zakaz ruchu, przejście dla pieszych, sygnalizacja świetlna, znaki dla rowerów + znaki informacyjne. Ale w domyśle chodziło mi o to, że jednak siadam za kółkiem.
A co do błędów. Nie możesz odseparowywać tych błędów od całej reszty. Od okoliczności, od sytuacji geopolitycznej, od rozwoju gospodarki itp. Bo jeden czyn w pewnych okolicznościach może być uważany za cud, a w innych za katastrofę (zastanów się jakby wyglądała teraz Europa jakby np. udało się napoleonowi pokonać Rosję, albo jakby krzyżowcy utrzymali Jerozolimę). Lekarz bierze pod uwagę wszystkie objawy ;) Daty są po to, żeby mniej więcej orientować się w historii chronologicznie. Ja zawsze byłem przeciwnikiem "datologii", ale część dat to podstawa. Tak jak musisz umieć tabliczkę mnożenia na pamięć, albo wzory na obwód czy pole figur. W każdej nauce jest to samo.
|
|
|
Gorm
Dziekan Medycyny

|
Powrót do góry |
 |
|
 |
ok, ToAr, dzięki za odpowiedź xD
|
|
Wysłany:
|
L.
Ginekolog

|
Powrót do góry |
 |
|
 |
LicenceToKill, niezmiernie mnie to cieszy ;)
Dodano 3 minut temu:
Howling_Mad, a co do ZOMO to pewnie ci chodzi o całe te zamieszanie z IPNem, że każdy urodzony przed 89 to komunista, SBek i milicjant.
Historia sama w sobie nie jest zła. Zła robi się wtedy, gdy próbuje się nią manipulować i używać do walki politycznej, a tak się właśnie robi z IPNem. Ogólnie sama instytucja nie jest zła, tylko ludzie nie dorośli do prawidłowego korzystania z niej i jedynym sensownym rozwiązaniem byłoby po prostu usuniecie akt, choć to i tak jest niemożliwe, ze względu na to, że wszystko ma swoją kopię w Moskwie...
|
|
Sro 17:18, 13 Maj 2009 |
|
Gorm
Dziekan Medycyny

|
Powrót do góry |
 |
|
 |
PRZYPOMINAM O GŁOSOWANIU NA IKONKI!
Są tutaj osoby, które tego nie zrobiły, nieładnie *czeka na Ewel i jej pejczyk*
|
|
_________________ Toaroraptorus vel Szpon Sprawiedliwości
Bywają rozstania niezależne od dwojga.Bolesne bo żadne go nie chce.
Wysłany:
Sro 17:19, 13 Maj 2009 |
|
ToAr
(prze)Biegły Rewident

Pochwał: 63
|
Powrót do góry |
 |
|
|
|
 |
|
 |
 |
Strona Główna
-> Ostry Dyżur |
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
|
Idź do strony Poprzedni 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 14, 15, 16 ... 1374, 1375, 1376, 1377, 1378, 1379, 1380, 1381, 1382, 1383 Następny |
Strona 15 z 1383 |
|