Rozmowy w t(ł)oku #2
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 15, 16, 17 ... 1374, 1375, 1376, 1377, 1378, 1379, 1380, 1381, 1382, 1383  Następny

Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Strona Główna -> Ostry Dyżur
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Wiadomość Autor

Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Niestety ja muszę już uciekać..

Dziękuję za jakże ciekawą rozmowę ;)
Jestem za tym, by jak najczęściej poruszać tego typu tematy..
Do napisania

PostWysłany: Sro 17:21, 13 Maj 2009
LicenceToKill
Pulmonolog
Pulmonolog

Pochwał: 11

Powrót do góry

Ja lecę posprzątac królikowi, ale jeszcze wrócę *diabeł* :)

avek by Hambarr & banner by poprostuxzjawa:*
Dla fanów - Lie to me: http://lietome.fora.pl/

Należę "nie" dumnie do KHkNSnR !

PostWysłany: Sro 17:24, 13 Maj 2009
L.
Ginekolog
Ginekolog

Pochwał: 3

Miasto: 3city
Powrót do góry

Gorm to że siadasz za kółkiem to już Twój wybór z którym wiążę się znajomość znaków i z tych informacji korzystasz. Co do błędów ja ich nie odseparowuję od tych czynników ja je znam ale co za różnica jeżeli ja się się pomylę z datą nie mówię tu o epokach ale o latach czy to zmieni sens i wymowę tych zdarzeń jak ja już wspominałem ja znam (i znowu mój ulubiony amerykański przykład) okoliczności przyczynę i skutki wojny secesyjnej a czy potrzebna mi jest konkretna data trwania tej wojny chyba nie. Co do wzorów to też nie tak, podstawowe i ogólno używane to owszem należałoby znać na pamięć ale jakieś takie mniej powszechne to wypadałoby wiedzieć że istnieją i najważniejsze umieć je zastosować

PostWysłany: Sro 17:25, 13 Maj 2009
Howling_Mad
Chirurg dziecięcy
Chirurg dziecięcy

Powrót do góry

Howling_Mad, dat uczyłeś się dokładnych po to, żeby teraz kiedy już się nie uczysz mniej więcej pamiętać chociaż epokę czy wiek :)

Już pościeliłem!

PostWysłany: Sro 17:26, 13 Maj 2009
Gorm
Dziekan Medycyny
Dziekan Medycyny

Pochwał: 7

Powrót do góry

Gorm no to wychodzi na to że ja kurna geniusz jestem bo nigdy nie uczyłem się dat (poza tymi ważnymi dla kraju ojczystego) i zawsze wiedziałem mniej więcej

PostWysłany: Sro 17:28, 13 Maj 2009
Howling_Mad
Chirurg dziecięcy
Chirurg dziecięcy

Powrót do góry

Howling_Mad zostań historykiem ;)

Już pościeliłem!

PostWysłany: Sro 17:30, 13 Maj 2009
Gorm
Dziekan Medycyny
Dziekan Medycyny

Pochwał: 7

Powrót do góry

Gorm o historii to lubię tylko czytać. Zresztą jak sobie wyobrażasz wykład ,, Wojna secesyjna wybuchła mniej więcej w połowie wieku XIX....'' Kiedyś chciałem być archeologiem ale tu raczej Indi podjudzał to marzenie

PostWysłany: Sro 17:35, 13 Maj 2009
Howling_Mad
Chirurg dziecięcy
Chirurg dziecięcy

Powrót do góry

No to się powymądrzam :twisted:

Howling_Mad napisał:
LicenceToKill napisał:
Howling_Mad, improwizacja to nie wszystko. Chyba lepiej wiedzieć na pewno niż improwizować. Historia jest trudna (czyt. kiedy ktoś ma słabszą pamięć i smykałkę do zapamiętywania), ale żeby zrozumieć teraźniejszość trzeba znać przeszłość.

Ale czy naprawdę do tego są potrzebne daty, czy data zmienia sens raczej nie, znowu się posłużę tą wojna secesyjną ja wiem czemu ona wybuchła jakie mniej więcej realia były wtedy i jakie były jej skutki czy data jest mi potrzebna raczej nie. Czasami lepiej zapomnieć o przeszłości i nie zastanawiać się kto gdzie stał bo to robi tylko burdel w kraju

I tak, i nie. Historia to nasza przeszłość, to doświadczenia poprzednich pokoleń, to ich sukcesy i porażki, ich mądrość i głupota, historia - to to, co było przed chwilą. A my powinniśmy z ich doświadczeń wyciągać wnioski.
W szkole przedmiotem nauczania jest historia ogólna - o wszystkim, żeby cywilizowany człowiek był obeznany we własnym istnieniu. Znajomość historii, to również objaw patriotyzmu – wiem, obecnie wyświechtane słowo, ale ile ono znaczyło dla naszych przodków? Podejrzewam, że większość z nas nie jest w stanie wyobrazić sobie jego siły i znaczenia – kiedyś. Owszem, tylko pasjonaci zajmują się szczegółowo poszczególnymi epokami, postaciami, wojnami, historią gospodarczą (wiecie, że były dwie Rewolucje Przemysłowe?), ale naszym obowiązkiem jest przynajmniej orientować się w tym, co było. Orientować – to nie znaczy znać na wyrywki wszystkie daty i wydarzenia, ale wiedzieć OGÓLNIE. Trudno oczekiwać, że nauka historii w szkole będzie wyglądała np. w ten sposób: no wiecie, był taki jeden, co to zrobił to i to, gdzieś mnie więcej w XIX w., ale nie przejmujcie się tym, bo to było dawno….
Nigdy nie lubiłam historii i nie zajmuję się nią na co dzień – ale lubię znać dzieje mojej dzielnicy, mojego miasta, historię rasy psów, które hoduję, lubię słuchać wspomnień mojej rodziny (niestety – nie są wieczni i wiele przegapiłam), znam swoje drzewo genealogiczne dość dobrze i mam kontakt z bardzo dalekimi krewnymi, wiem, że mój Dziadek zginął pod Modlinem, że moja prababka wyszła za hulakę, który nawiał do Ameryki i potem (podobno) udała się na pieszą pielgrzymkę do papieża, by unieważnił jej pierwsze małżeństwo, żeby mogła wyjść za mojego pradziadka, że moja prapra babka nie chciał mieszkać w Warszawie, bo tam jej wszystko „śmierdziało”…. Lubię to wiedzieć, ale nie muszę. Ale gdybym nie wiedziała co to było Powstanie Listopadowe, kiedy i dlaczego wybuchło, i jakie były jego skutki – chyba nie odważyłabym się do tego przyznać.
Nauka w szkole nie zakłada, że zapamiętasz wszystko i że wszystko wykorzystasz (na diabła mi np. całki?), ale jeżeli nie będziesz znać podstawowych spraw, to pozostaje tylko spalenie się ze wstydu.
Mózg rejestruje wszystko co widzisz i słyszysz, ale z czasem część informacji uznaje za śmieci i ich nie wykorzystuje – zawsze coś odrzuca. Ucząc się wielu rzeczy na pozór niepotrzebnych – dajemy mu szansę na przeprowadzenie selekcji. Poza tym – nauka poszczególnych przedmiotów (mówię o poziomie ogólnym do matury, choć uczymy się od urodzenia), to szeroko pojęty rozwój: poczynając od nauki czytania i pisania, poprzez umiejętność kojarzenia, liczenia, zapamiętywania, wyciągania wniosków, systematycznej pracy, nabierania pewności siebie, wartościowania własnej osoby poprzez nabyte umiejętności, aż po samodzielność.

Howling_Mad napisał:
Żeby nie ta improwizacja to byśmy w jaskiniach siedzieli

Niezupełnie „improwizacja” wyciągnęła nas z jaskiń – raczej zachłanność: ciągle chcemy lepiej, szybciej, więcej, wyżej… Ciągle nam mało, ciągle nam źle i wszystko chcemy ulepszać. A że przy tym często improwizujemy – to też prawda ;)

PS
Daty jak najbardziej zmieniają sens - gdyby np. lampę naftową (badania nad destylacją ropy naftowej) stworzono nie w połowie XIX, a sto lat później - II Wojna Światowa też wyglądałby inaczej... :>

Codziennie budzę się piękniejsza, ale dziś to już chyba
przesadziłam...

PostWysłany: Sro 17:49, 13 Maj 2009
lizbona
Diabetolog
Diabetolog

Pochwał: 8

Powrót do góry

kolejna część fikaszona wrzucona, a teraz zabieram się za tekst do FEH

PostWysłany: Sro 17:53, 13 Maj 2009
ToAr
(prze)Biegły Rewident
(prze)Biegły Rewident

Pochwał: 63

Powrót do góry

lizbona :prosze: :prosze: pokłony w Twoją stronę! :) :)

PostWysłany: Sro 17:56, 13 Maj 2009
Madlen
Onkolog
Onkolog

Pochwał: 4

Powrót do góry

heloł ponownie :*
Wróciłam z treningu, mój klub coś ostatnio odpoczywa :> w ogóle porządnych treningów nie ma, nie żeby mi to przeszkadzało :D

Moje siostrzyczki Nemezis i Sevir i nasza mamuta Maagda
Mój prywatny, jedyny i niezastąpiony kaloryferek Alan
Moja prywatna pisarka zÓych dobranocek, po których nikt nie zaśnie - Guśka

PostWysłany: Sro 18:22, 13 Maj 2009
nimfka
Nietoperek
Nietoperek

Pochwał: 30

Miasto: HouseLand
Powrót do góry

hello nimfka :mrgreen:

PostWysłany: Sro 18:26, 13 Maj 2009
Madlen
Onkolog
Onkolog

Pochwał: 4

Powrót do góry

lizbona napisał:
Howling_Mad napisał:
Żeby nie ta improwizacja to byśmy w jaskiniach siedzieli

Niezupełnie „improwizacja” wyciągnęła nas z jaskiń – raczej zachłanność: ciągle chcemy lepiej, szybciej, więcej, wyżej… Ciągle nam mało, ciągle nam źle i wszystko chcemy ulepszać.

Po części to jest chęć kontroli ludzie już tak mają że muszą kontrolować co się da inaczej jest im źle

Madlen napisał:
PS
Daty jak najbardziej zmieniają sens - gdyby np. lampę naftową (badania nad destylacją ropy naftowej) stworzono nie w połowie XIX, a sto lat później - II Wojna Światowa też wyglądałby inaczej... chtry

Nie mają bo mniej więcej wiesz że lampa była wcześniej niż wojna.

A przepraszam, w którym roku pra...babcia szła do papieża i skąd ?

PS
niezły kawał tekstu

PostWysłany: Sro 18:29, 13 Maj 2009
Howling_Mad
Chirurg dziecięcy
Chirurg dziecięcy

Powrót do góry

Siemanko :*
Naprawdę są rzeczy na niebie i na ziemi o których się nie śniło filozofom. Jakież było moje zdziwienie kiedy dzisiaj jedząc obiad omal nie połamałem sobię zębów na kamieniu który był w pulpecie :D Do tej pory zastanawiam sie jak on mógł sie tam znaleść, jest kilka hipotez ale jestem bardzo ciekaw jaka jest prawdziwa. Ale tego się niestety nie dowiem :wink:

Banner pożyczony od Jeanne
Zamałżowiony kochanej Pauli :*

PostWysłany: Sro 18:45, 13 Maj 2009
lesio
Starachowicki Magnat
Starachowicki Magnat

Pochwał: 15

Miasto: Starachowice
Powrót do góry

Ratujcie mnie! W ciągu ostatnich 24godzin wydarzyło się w moim życiu tyle, że nie dałabym rady tego oapisać. Powiem w skrócie, że mam totalny zakaz na wszystko, nawet telefon mi zabrali, chcą mnie przenieść do innej szkoły, a przede wszystkim mam zapomnieć o Housie i wszystkim co jest z nim związane. O forum nie wspomnę... :placze: Ogólnie ostatnio nie daję sobie ze wszystkim co się wokół mnie się dzieje i czuję się jakaś zagubiona...

Liczę na niekonsekwencje moich rodziców i nauczycieli i, że w najbliższym czasie ww zakazy mi cofną. Więc żegnam wszystkich. Postaram się znaleźć jakiś sposób, żeby się czasem odezwać. :papapa:

PostWysłany: Sro 18:47, 13 Maj 2009
DOMA
Lucky Number
Lucky Number

Pochwał: 78

Miasto: Poznań/Londyn
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Strona Główna -> Ostry Dyżur Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 15, 16, 17 ... 1374, 1375, 1376, 1377, 1378, 1379, 1380, 1381, 1382, 1383  Następny
Strona 16 z 1383

Skocz do: